Otac saudijske tinejdžerice stigao na Tajland, želi ju vidjeti

Otac 18-ogodišnje Saudijke koja je pobjegla na Tajland u strahu od svoje obitelji stigao je u Bangkok i želi se s njom susresti, objavio je u utorak tajlandski imigracijski ured.

Međutim, otac kao i brat tražiteljice azila Rahaf Mohamed al-Qunun morat će pričekati i vidjeti hoće li im agencija UN-a za izbjeglice (UNHCR) to dopustiti.

Tajland je u ponedjeljak stopirao protjerivanje 18-godišnje Saudijke koja je od svoje obitelji pobjegla na Tajland, te se zabarikadirala u hotelu zračne luke u Bangkoku kako bi izbjegla da je imigracijski službenici ukrcaju natrag na let za Kuvajt.

Kazala je da se boji da bi je mogli ubiti ako se vrati obitelji. Kako je rekla za Reuters, pobjegla je iz Kuvajta dok joj je obitelj bila u posjetu toj zemlji i  planirala je iz Tajlanda otići u Australiju i zatražiti azil.

UNHCR je u utorak objavio da ispituje njezin slučaj.

- Otac i brat žele razgovarati s Rahaf ali UN mora odobriti takav susret - rekao je šef imigracijskog ureda Surachate Hakpan.

Aktivisti strahuju što će Saudijska Arabija učiniti nakon što su tajlandske vlasti odustale od odluke da ju protjeraju i omogućile Qunun da uđe u zemlju pod skrbi UNHCR-a.

- Otac je sada ovdje na Tajlandu i to je razlog za zabrinutost - rekao je Phil Robertson, zamjenik direktora Human Rights Watcha za Aziju.

Zastupnici i aktivisti u Australiji i Britaniji zatražili su od svojih vlada da daju azil Qunun, kojoj je na kraju omogućeno kasno u ponedjeljak da uđe u zemlju, nakon što je 48 sati provela u zračnoj luci u Bangkoku pod prijetnjom da će biti protjerana.

Ona se nalazi u hotelu u Bangkoku dok UNHCR rješava njezin zahtjev za status izbjeglice, prije nego može zatražiti azil u trećoj zemlji.