Dodik državu kojoj je na čelu nazvao eksperimentom

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik nazvao je u utorak državu kojoj je na čelu eksperimentom dodajući kako ona opstaje samo zahvaljujući međunarodnoj intervenciji.

"Ovo je eksperiment kojeg je uredio međunarodni protektor", kazao je Dodik novinarima u Banjoj Luci tijekom jedne od ceremonija koje vlasti Republike Srpske organiziraju u povodu 9. siječnja, koji obilježavaju kao "Dan Republike".

Dodik je tim povodom u utorak sudjelovao u polaganu vijenaca na spomen-obilježja poginulim pripadnicima vojske bosanskih Srba, a potvrdio je kako će sudjelovati i u središnjoj proslavi najavljenoj za srijedu, kada će u središtu Banje Luke ponovno biti organizirana parada u čast praznika koji je Ustavni sud BiH još 2015. godine proglasio neustavnim.

Glavninu sudionika parade činit će policajci RS-a, a Dodik je kazao da ovaj put nije tražio da u tome sudjeluju i pripadnici oružanih snaga BiH iz reda srpskog naroda, kako je to zahtijevao prošle godine, za što tada nije dobio dopuštenje.

Pravorijekom Ustavnog suda stavljene su izvan snage odredbe zakona o praznicima RS-a koje su se odnosile na obilježavanje 9. siječnja, jer je utvrđeno kako obilježavanje tog datuma vrijeđa osjećaje Hrvata i Bošnjaka koji žive u RS-u.

U Republici Srpskoj 9. siječnja obilježavaju u znak sjećanja na odluku koju su tog datuma 1992. godine donijeli neki od srpskih zastupnika u tadašnjoj Skupštini SR BiH.

Oni su tada, kao članovi tijela koje su nazvali "Skupština srpskog naroda", donijeli protuustavnu odluku o uspostavi "republike srpskog naroda u BiH", a cilj im je bio spriječiti proglašenje neovisnosti BiH od tadašnje SFRJ, koja se već raspala osamostajenjem Hrvatske i Slovenije.

Sve je to predstavljalo uvod u rat u BiH, koji će uslijediti nekoliko mjeseci poslije i biti obilježen masovnim progonima nesrpskog stanovništva s teritorija koji je danas u sastavu RS-a.

Umjesto provedbe odluke Ustavnog suda BiH o zabrani obilježavanja, vlasti RS-a 2016. godine raspisale su referendum o tome hoće li se sudski pravorijek poštovati, a na temelju tog izjašnjavanja donijeli su novi zakon o "Danu RS-a" koji im sada služi kao pravna osnova za nastavak obilježavanja neustavnog praznika.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Narodne skupštine RS-a podnio je zatjev Ustavnom sudu i za ocjenu tog zakona, no odluka još nije donesena.

Unatoč činjenici da je 9. siječnja neustavni praznik, svi zaposleni u tijelima vlasti BiH koji imaju prebivalište u RS-u taj dan mogu iskoristiti kao neradni i za to dobiti odgovarajuću naknadu.