Kim Jong-un u Kini razgovarao o summitu s Trumpom

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un i kineski predsjednik Xi Jinping razgovarali su u utorak u Pekingu o očekivanom američko-sjevernokorejskom summitu, objavila je južnokorejska agencija Yonhap, nekoliko dana nakon što je Kim upozorio da bi mogao krenuti drugim putem ako SAD ne ublaže sankcije njegovoj zemlji.

Kimov posjet Kini, koji su potvrdili sjevernokorejski i kineski državni mediji, događa se u vrijeme dok se razvijaju planovi o njegovu drugom sastanku s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, čija bi glavna tema trebala biti denuklearizacija Korejskog poluotoka.

Yonhap, ne navodeći izvore, objavio je da su Kim i Xi razgovarali oko jedan sat te da su osim o planiranom summitu Washingtona i Pjongjanga govorili i o jačanju bilateralnih veza.

Prema kineskoj agenciji Xinhua, Kim boravi u Kini od ponedjeljka do četvrtka, na poziv kineskog predsjednika.

Kim je prošle godine održao tri summita s Xijem, svojim najvažnijim saveznikom, prije sastanka na vrhu s Trumpom i južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom.

Kim i Trump rekli su da će raditi na denuklearizaciji na svojem lipanjskom summitu u Singapuru, ali nedostajale su pojedinosti. Pregovori su otad malo napredovali.

- Nadamo se da će posjet čelnika Kim Jong-una Kini pridonijeti potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka i uspostavi trajnog mira. Osobito se nadamo da će njegov četvrti posjet toj zemlji dati temelj za drugi summit između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država - kazao je Kim Eui-Keum, glasnogovornik Ureda južnokorejskog predsjednika.