Snježna katastrofa i dalje prijeti Alpama

Kaos na skijalištima diljem Europe, gdje ima i mnogo Hrvata. U austrijskim Alpama poginulo je devet osoba, nekoliko je nestalo, a tisuće turista zbog gustog snijega i snježnih zapuha odsječene su. Sve su službe na terenu, police trgovina polako se prazne, a prognoza za sljedećih nekoliko dana nimalo ne ohrabruje.

Snježna katastrofa prijeti svim državama kojima se proteže golemi 1 200 kilometara dug planinski lanac Alpa. Austrija, Njemačka, Italija, Švicarska - okovane nanosima snijega, zbrajaju žrtve ledene smrti.

Skijaš iz njemačkog Mosbacha preživio je nalet lavine, ali su mu noge ostale duboko u snijegu i nije mu bilo spasa, spasioci su stigli prekasno. Nalet nove lavine posve ga je zatrpao, umro je pred očima djevojke.

Pod snježnom masom poginuo je još troje Nijemaca. Slovenski je skijaš potonuo u dubokom snijegu u Pongauu i preminuo.

Švicarska snowborderica zatrpana je u snježnom nanosu visokom metar i pol. Na području Schindlmaisalma pronađeni su još u subotu nestali 28-godišnji lovac i njegova djevojka zatrpani lavinom, pomoć je stigla prekasno.

U južnom Tirolu Talijanka i njezina kćer 8-godišnja kći nisu znale pročitate znakove upozorenja na njemačkom o zabrani sanjkanja. Djevojčica je poginula, majka je u komi.

Tijela djevojke i mladića za kojima se u Abtenau tragalo od nedelje pronađena su zatrpala pod dva metra snijega. Tisuće su ljudi i dalje odsječene od svijeta u austrijskim Alpama.

Na nekim područjima sada pada kiša, pa golema masa snijega postaje sve teža i teža - što krovove čini potencijalnim bombama, velika je mogućnost njihova urušavanja. U selu Koppl u blizini austrijskog Salzburga srušio se krov staklenika dječjeg vrtića. 
Predviđaju da će snijeg padati još najmanje šest dana. Opasnost od lavina podignuta je na četvrti stupanj, samo jedan manje od najvišeg. U Austriji, na planini Hochkar, na nadmorskoj visini od 1770 metara, prvi je put u povijesti jedno skijalište evakuirano. Na nekim je mjestima ondje visina snijega čak tri metra. Ceste su zatrpane snijegom i neprohodne, škole zatvorene. I u njemačkim Alpama proglašeno je izvanredno stanje.