Europska komisija: Zamjetno poboljšana očekivanja u hrvatskom gospodarstvu

Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu zamjetno su poboljšana u prosincu, odražavajući val optimizma u uslužnom i u sektoru maloprodaje, pokazalo je u utorak objavljeno mjesečno istraživanje Europske komisije.

Indeks ekonomske klime (ESI) za Hrvatsku porastao je u prosincu za dva boda u odnosu na prethodni mjesec, na 117,4 boda, najvišu razinu od prošlogodišnjeg svibnja.

Najsnažnije je u posljednjem mjesecu prošle godine poboljšano raspoloženje u uslužnom sektoru, iskazano u skoku indeksa za 5,6 bodova, na 21,9 bodova.

U stopu ga slijedi maloprodajni sektor s rastom indeksa za 5,2 boda, na 7,8 bodova.

Osjetno je poboljšana i klima u građevinskom sektoru čiji je indeks uvećan za 1,7 bodova, na 14,9 bodova. Pojačani su optimizam iskazali i potrošači, što se očitovalo u rastu indeksa za 1,1 bod, na minus 8,6 bodova.

Neznatno su oslabila tek očekivanja u industriji, iskazana u padu indeksa za 0,4 boda, na 1,6 bodova.

Pogoršana klima u EU

Na razini Europske unije ekonomska je klima pak osjetno oslabila u posljednjem mjesecu 2018., uz pad ESI-ja za dva boda, na 107,6 bodova.

Pad odražava pogoršana očekivanja u industriji, uslužnom i građevinskom sektoru, ali i među potrošačima.

Najviše su pali indeksi koji iskazuju raspoloženje među potrošačima i u uslužnom sektoru, za 2,3 odnosno 2,2 boda.

Slijede industrija i građevinski sektor s padom indeksa za po 1,4 boda. Najblaže je pogoršanje zabilježeno u maloprodajnom sektoru čiji je indeks kliznuo za 0,8 bodova.