Austrija pogođena velikim količinama snijega, najavljene nove padaline

Najmanje desetero ljudi je poginulo, a ima i nestalih u snježnim nanosima i lavinama u Alpama. Tisuće turista i dalje su odsječene, a prognoza za sljedećih nekoliko dana nimalo ne ohrabruje. Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova u kontaktu je s mjerodavnim institucijama Austrije i priopćilo je da među stradalima nema državljana Republike Hrvatske. Našim građanima koji putuju na ta područja preporučuju se oprez i praćenje uputa lokalnih vlasti.

Austrija se ovih dana bori s neuobičajenim velikim količinama snijega, a meteorolozi za utorak i srijedu najavljuju nove obilne padaline, što će dodatno povećati opasnost od lavina, dok su istodobno mnoge prometnice još uvijek zatvorene, a brojna kućanstva u dijelovima Štajerske i Gornje Austrije bez električne energije.

Broj mjesta na kojima prijete lavine iz sata u sata sve je veći, priopćio je u utorak Savezni ured za borbu protiv lavina. U mnogim dijelovima Austrije je uvedeno izvanredno stanje.

Policija je u ponedjeljak poslijepodne pronašla dvije osobe koje je još u subotu, u planinama istočno od Salzburga, zatrpala lavina. Radi se od dvoje članova lokalnog lovačkog kluba koji su kontrolirali hranilice za divljač.

Oko 500 turista još je uvijek odsječeno od svijeta u skijalištu Hohentauern na sjeveru Štajerske. Od vikenda je u Štajerskoj palo 3 metra novog snijega.

Austrijski automobilski klub upozorava vozače da ne ignoriraju zabrane prometa na cestama kojima prijete lavine.
To je ne samo neodgovorno i opasno nego i protuzakonito, priopćio je austrijski automobilski klub. Kazne za ignoriranje blokade prometnica mogu iznositi i preko 2.000 eura.

Stabla koja se ruše pod teretom snijega uzrokovala su i prekid opskrbe električnom energijom u mnogim selima Donje i Gornje Austrije.
Kako javlja austrijska novinska agencija APA, građanima sve češće u pomoć stiže austrijska vojska, prije svega slanjem helikoptera ali i inženjerskih postrojbi. U oblasti Pinzgau, vojska je oslobodila put do lokane škole u kojoj je bilo zameteno 40 učenika.

Središnji ured za meteorologiju za sredinu tjedna najavljuje nove velike količine snijega, a nakon smirivanja situacije u četvrtak i petak, za vikend se očekuju nove obilne oborine.
Novim snijegom će osobito biti pogođena područja na sjevernoj strani Alpa, stoji u priopćenju.

Zbog novih oborina otkazani su treninzi za subotnju utrku Svjetskog kupa za žene u St. Antonu. Godine 2016. spust u ovom skijaškom centru morao je biti otkazan zbog manjka snijega, a sada bi se isto moglo dogoditi zbog previše snijega.