Hrvatski konzulat u Melbourneu potvrdio da je primio sumnjivu pošiljku s tri manja paketa

Hrvatski konzulat u Melbourneu, jedno od diplomatskih predstavništava u Australiji koja su u srijedu primila sumnjive pakete, svoju je pošiljku primio redovitom poštom, a u njemu su bila još tri manja paketića, kazao je CNN-u u srijedu hrvatski generalni konzul Joseph Petric.

- Osoblje konzulata pozvalo je vatrogasce i saveznu policiju koja je preuzela pakete. Nije bilo potrebe da se konzulat evakuira, kazao je Petric.

- Generalni konzulat Republike Hrvatske u Melbourneu je zaprimio sumnjivu pošiljku (poštansku omotnicu) putem redovite pošte. Pismo je bilo naslovljeno na hrvatski konzulat u Melbourneu, potvrdili su za HRT iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

- Generalni konzulat RH u Melbourneu odmah je obavijestio mjerodavne institucije, a policija je nedugo nakon toga izašla na teren te dodatno osigurala paket i uz ostale službe pokrenula izvide u vezi sa sadržajem paketa. Svi djelatnici Generalnog konzulata koji su bili u doticaju sa sumnjivim paketom su dobro. Slične pakete zaprimilo je desetak diplomatskih predstavništava sa sjedištem u Melbourneu, a budući da istraga još uvijek traje, za sada nemamo saznanja o pojedinostima. Veleposlanstvo RH u Australiji nije zaprimilo takvu pošiljku - dodali su iz ministarstva.

Australska federalna policija objavila je da istražuje sumnjive pakete poslane u srijedu nizu veleposlanstava i konzulata u Canberri i Melbourneu, ali nije službeno objavila o kojima je riječ.

Australski mediji prenose da su paketi poslani na adrese ukupno 14 diplomatskih predstavništava i navode da je, među ostalim, osim hrvatskog konzulata riječ o američkom, indijskom, pakistanskom, francuskom, južnokorejskom, grčkom i švicarskom konzulatu u Melbourneu.

Mediji prenose da neki paketi sadrže azbest, materijal koji se upotrebljava u građevinarstvu i može izazvati zdravstvene probleme. Paketi prema raspoloživim informacijama nisu nanijeli štetu.

Nema informacija o mogućim motivima. Neka od pogođenih predstavništava koje je britanska agencija Reuters obišla, bila su otvorena, no druga su bila evakuirana.

- Pakete ispituju mjerodavne službe, kao i okolnosti slučaja, navela je australska savezna policija u kratkom priopćenju.