U Alpama i dalje pada snijeg; u Širokom Brijegu napadalo 27 cm

Nastavljaju se problemi sa snijegom i lavinama u alpskim dijelovima Europe. U nekim dijelovima Austrije proglašeno je izvanredno stanje. Tisuće stanovnika ostale su blokirane i bez struje, a škole su zatvorene već treći dan. Spasilački timovi traže nestale, a skijaši su upozoreni da se drže podalje od skijaških područja zbog opasnosti od lavina. Jak snijeg izazvao je poremećaje u zračnom i cestovnom prometu.

U snježnom nevremenu u Alpama, u kojem je dosad poginulo trinaest ljudi,  hrvatski državljani nisu stradali, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Situacija se ne smiruje - snijeg i dalje pada. U turističkoj regiji Dachstein na nekim mjestima nanosi dosežu i 10 metara. U Štajerskoj je na snazi najviši stupanj opasnosti od lavina. Mnogi su turisti napustili skijališta jer su staze zatvorene.


Snijeg zahvatio i BiH

Snijeg je noćas zahvatio i područje Hercegovine. U Širokom Brijegu snježni pokrivač visok je 27 centimetara, što nije zabilježeno od 2012. Snijeg je poremetio lokalni promet, no komunalci i vatrogasci jutros rano počeli su čistiti snijeg s prometnica i nogostupa tako da se život već lagano normalizira.

Promet na cesti koja iz Mostara vodi prema Širokom Brijegu iznimno je otežan zbog neočišćenog snijega i tegljača koji su zapriječili promet, dok je na više prometnica u Hercegovini uvedena zabrana nakon obilnijih padalina u ovome dijelu BiH, koji je tradicionalno nespreman za bijeli pokrivač.

Na dionici prometnice Žovnice iznad Mostara od sinoć, kada je počeo padati snijeg, došlo je do prometnog kolapsa te je promet veći dio noći i jutra bio onemogućen. Od ranih prijepodnevnih sati na zapadnom izlazu iz Mostara ipak je uspostavljen promet, no po podacima iz Javnog poduzeća Cesta Mostar, koje je  zaduženo za održavanje prometnica, najveći problem stvorili su tegljači bez zimske opreme. Dionica Žovnice od jutra je očišćena, no tegljači su i nakon toga ponovno stvorili zastoje.