Nada da će se u Puli i Rijeci i dalje graditi brodovi

Kako bi dogovorili zajednički nastup prema Vladi i Ministarstvu gospodarstva radi očuvanja i spasa brodogradnje, u Rijeci su se sastali predstavnici svih sindikata koji djeluju u Uljaniku i 3. maju.  Nadaju se kako je ovaj sastanak još jedan korak ka izbjegavanju stečaja i u Uljaniku i u 3. maju, kao što se nadaju i isplati svih svojih zaostalih plaća jer trenutno radnici rade pro bono.

Također su istaknuli kako će pronaći zajedničku strategiju i donijeti odluke koje bi zaista uspjele pomoći ovoj teškoj situaciji u kojoj se nalaze i pulsko i riječko brodogradilište. Sastanak u ovom sastavu trebao se odviti davno prije, kažu sindikalisti.

Đino Šverko iz sindikata metalaca Hrvatske ističe važnost privremenog financiranja.

- Sada radimo pro bono, mi smo tu kao omladinska radna akcija. Teško je motivirati ljude da rade, ne znamo što će biti, poručio je.

Ministar gospodarstva Darko Horvat jutros je za emisiju Hrvatskog radija "A sada Vlada" rekao da je optimist.

-  Volio bih da ta korespodencija traje što je kraće moguće. Da mi sve nesuglasice i sve nelogičnosti riješimo za stolom ili u Ministarstvu gospodarstva ili u Puli odnosno Rijeci.

Važnije od restrukturiranja brodogradnje jest osigurati zaostale plaće radnicima i to prije pronalaska srateškog partnera, složili su se svi sindikalisti. Ukoliko ih do ponedjeljka ne dobiju, zatražit će prijevremeni drugi sastanak s upravom i ministrima gospodarstva i financija u Zagrebu.

Ključan je 25. siječanj - do kada bi uprave društva s partnerima i državom trebale dogovoriti budućnost brodogradnje u oba brodogradilišta. No, preduvjet je osiguranje egzistencije radnicima.