Butković: Radovi na Pelješkom mostu teku prema planu

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković uoči Vladine sjednice izjavio ja da radovi na Pelješkom mostu i pristupnim cestama teku prema planu.

- Sve ćemo izgraditi prema planu i programu jer to tako i moramo, rekao je Butković, objasnivši da je Hrvatskoj Europska unija odobrila nepovratno financiranje 85 posto troškova gradnje cijelog projekta pelješkog mosta.

Podsjetio je da je riječ o četiri faze projekta te da se radovi unutar prve faze, na mostu, odvijaju. Što se tiče "svih daljnjih odluka", izjavio je da je "sve pod kontrolom".

Na pitanje zašto još nisu izabrani izvođači radova za pristupne ceste, odgovorio je: "Bit će izvođači, ništa se ne bojte."

Večernji list danas donosi kako Hrvatske ceste još nisu odabrale izvođače radova na pristupnim cestama pelješkom mostu iako je rok za to istekao pa bi se moglo dogoditi da most koji grade Kinezi bude gotov prije pristupnih cesta.

Ugovor za izgradnju mosta kopno - Pelješac s pristupnim cestama, vrijedan 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a), potpisan je 23. travnja između predstavnika Hrvatskih cesta (HC) i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation, a 85 posto prihvatljivih troškova financira se iz EU-ovih sredstava.

Izgradnja pelješkog mosta prva je od ukupno četiri faze projekta cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom. Ostale faze odnose se na izgradnju pristupnih cesta, pri čemu treću i četvrtu fazu čini izgradnja stonske obilaznice, koja uključuje i izgradnju mosta Ston.

Rok za podnošenje ponuda na javnom nadmetanju za izgradnju stonske obilaznice, poddionice Sparagovići/Zaradeže - Prapratno i Prapratno-Doli je 21. siječnja. Ukupna dužina pristupnih cesta pelješkom mostu iznosi 30 kilometara, a na stonsku obilaznicu odnosi se 18 kilometara.

Izjavu je dao i župan Dubrovačko-neretvanske županije – Nikola Dobroslavić: