Vlada će ove godine predložiti 134 zakona

Vlada je na današnjoj sjednici odlučila da će ove godine predložiti 134 zakona. Premijer Andrej Plenković drži da se metodologijom rada Vlade, prema kojoj koordinacije o aktima raspravljaju dva tjedna prije nego dođu na sjednicu, omogućilo da se proces donošenja zakona učini kvalitetnijim i boljim nego što je bio do sada.

Najvažnijim smatra da je smanjen broj zakona čije se donošenje predlaže u hitnom postupku i ističe da se 85 posto zakona donosi u redovitoj saborskoj proceduri čime se "pokazuje respekt prema Hrvatskome saboru".
Tijekom idućeg tjedna trebao bi biti gotov i terminski plan aktivnosti, tako da će dinamika rada Vlade u idućih šest mjeseci biti predvidljiva kako bi se grupirali zakonski paketi iz pojedinih resora i na taj se način javnosti predstavili javnosti krupni reformski zahvati, ističe premijer.

Prihvaćena izvješća o radu Vijeća i Agencije za elektroničke medije

Vlada je na sjednici u četvrtak Hrvatskom saboru predložila prihvaćanje izvješća o radu Vijeća i Agencije za elektroničke medije, te izvješće o poslovanju HRT-a za 2017., dok je godišnje izvješće Nadzornog odbora primljeno na znanje budući da veći dio godine nije radilo.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek obrazložila je izvješće o radu Vijeća za elektorničke medije medije za 2017. rekavši kako je u tom razdoblju izreklo 44 sankcije, od toga 36 upozorenja i 8 opomena.

Agencija za elektroničke medije dala je velik doprinos nastojanjima da se smanji govor mržnje u javnosti kroz edukaciju i poticanje pluralizma. Agencija je u 2017. godini nastavila sa svojim aktivnostima na poticanju i jačanju medijske pismenosti.

U svezi tužbi protiv novinara i uredništava Obuljen Koržinek je predložila uvođenje Vijeća za medije, kako bi se smanjio pritisak na medije.

O poslovanja HRT-a Koržinek je rekla kako je za 2017. iskazana dobit od 100 milijuna kuna, koja je najvećim dijelom iskorištena za poboljšanje poslovanja i pokrivanje gubitaka iz prethodnog razdoblja. No, preneseni gubitak na dan 31. prosinca 2017. iznosi i dalje visokih 549,6 milijuna kuna.

HRT je u 2017. godini prvi puta proveo odvojeno unutarnje računovodstvo, odnosno odvajanje prihoda i rashoda na javnu i komercijalnu djelatnost po načelu troškovnog računovodstva.
Iskazani rezultati upućuju da je došlo do određenih pozitivnih pomaka u poslovanju HRT-a, što je vidljivo kroz povećanje ostvarene dobiti i pokazatelje poslovanja, ali naglasak i dalje treba biti na smanjivanju udjela troškova rada u ukupnoj troškovnoj strukturi kako bi se što veći iznos usmjeravao u proizvodnju i objavljivanje programa.

HRT i dalje treba poduzimati aktivnosti i mjere u cilju smanjenja troškova stalno zaposlenih i vanjske suradnje te osigurati efikasno poslovanje, dodala je.
U 2017. sklopljen je novi petogodišnji ugovor Vlade i HRT-a, podsjetila je ministrica.

Zagrebačka gruntovnica na tri godine seli u Sky Office

Vlada je u četvrtak dala suglasnost Ministarstvu pravosuđa da na teret proračuna sklopi ugovor o zakupu poslovnog prostora u Sky Officeu na zapadu Zagreba za potrebe smještaja Zemljišnoknjižnog odjela zagrebačkog Općinskog građanskog suda, koji se izmješta iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) budući da će taj prostor biti središnje mjesto za provedbu predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije 2020. godine.

Mjesečna zakupnina iznosit će 425.396 kuna, uključujući troškove za režije, što je za tri godine zakupa ukupno 15,3 milijuna kuna.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ističe da je zakup privremen najavljujući da će država urediti potpuno novu "gruntovnicu", najveću u Hrvatskoj, koja će biti na prostoru u vlasništvu države.

Projekt bi trebao biti gotov 2021. godine, a za izgradnju su osigurana sredstva temeljem kredita Svjetske banke, rekao je Bošnjaković.