Britanski parlament raspravlja o Brexitu

Britanski parlament raspravlja o tome treba li odobriti sporazum o Brexitu koji je premijerka Theresa May postigla s Europskom unijom. No za premijerku je ovaj tjedan počeo porazima. Nakon što se 20 zastupnika njezine stranke priklonilo oporbi i glasovalo za amandman na zakon o financijama kojim se vladi sužava prostor za izmjenu fiskalne politike u slučaju Brexita bez sporazuma, u parlamentu novi udar.

May pretrpjela još jedan poraz u parlamentu u vezi s Brexitom

Strahuje se od Brexita sa zakašnjenjem

Malo više od dva mjeseca prije izlaska Velike Britanije iz Europske unije britanski parlament mijenja pravila igre. Jučer su vladu Therese May obvezali da ako zastupnici idući utorak odbiju njezin sporazum s Bruxellesom, novi plan premijerka mora iznijeti u roku od tri dana, a ne kako je prije dogovoreno, u roku od 21 dan.

May ustrajno odbija odustati od svog plana koji predviđa bliske trgovinske veze s Europskom unijom i nakon izlaska u ožujku te nastavlja inzistirati na glasovanju o njemu.

- Laburisti su jasni - ovaj sporazum nije u nacionalnom interesu. Učinit će zemlju siromašnijom i podjeljenijom. Neće zaštititi radna mjesta i gospodarstvo i s tugom kažem, tragično je što smo izgubili dvije godine koje smo imali za pregovore. Bijedan je kraj ovoga dijela procesa - smatra Keir Starmer, ministar za Brexit u sjeni, Laburistička stranka.

Oporbeni Laburisti najavljuju da će odmah zatražiti glasovanje o povjerenju premijerki ako parlament odbije njezin sporazum s Bruxellesom.

- Premijerka je prošli tjedan provela moleći čelnike EU-a za ohrabrenje i nije postigla ništa. Nije promijenjena ni jedna točka ni zarez. Bude li njezin plan odbijen, a to očekujem, hoće li premijerka postupiti ispravno i sazvati izbore, pita čelnik Laburističke stranke Jeremy Corbyn.

- Ne. Predložili smo dobar sporazum koji štiti radna mjesta i pruža sigurnost, tvrdi Theresa May.

Budući da raste mogućnost izlaska bez dogovora, Europska unija razmatra kako odgoditi Brexit, a zagovornici Unije održavanje novog referenduma.