Trump u pograničnom gradu u Teksasu promovira gradnju zida

Američki predsjednik Donald Trump dolazi u Teksas kako bi 'na licu mjesta' promovirao ideju o izgradnji zida s argumentima da je zemlja suočena s krizom koja se samo tako može riješiti. Demokratska većina u Kongresu mu, međutim, za to ne želi dati milijarde dolara.

Njegov posjet pograničnome gradu McAllenu u Teksasu odvija se dvadesetoga dana djelomične blokade vlade zbog koje su stotine tisuća Amerikanaca, javnih službenika, na prisilnom kolektivnom odmoru ili rade bez plaće, dok se Trump i njegovi republikanci svađaju s demokratima oko godišnjeg proračuna u kojem Trump želi 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida.

Nijedna strana ne želi popustiti, a Trump govori kako je spreman blokirati rad vlade mjesecima, pa čak i proglasiti izvanredno stanje kako bi zaobišao Kongres i sam alocirao novac za zid.

Trumpov plan o izgradnji zida na južnoj granici bio je jedno od glavnih obećanja njegove predsjedničke kampanje 2016. Prošli mjesec je najavio da će biti "ponosan" bude li morao blokirati vladu zbog toga pitanja.

Trump će danas biti u Teksasu s dvojicom tamošnjih senatora, republikancima Johnom Cornynom i Tedom Cruzom.

Dok se očekuje predsjednikov posjet McAllenu, najvećem gradu okruga Hidalgo u Teksasu, pojedini dužnosnici i građani izrazili su u razgovoru za Reuters skepsu prema Trumpovoj tvrdnji kako je zid potreban radi okončanja "krize".
Seby Haddad, djelatnik mjesne banke, rekao je da desetljećima promatra razvoj tamošnje binacionalne zajednice zahvaljujući imigraciji, a ne usprkos njoj.

Odbacuje ideju da će zid na granici pomoći u zaustavljanju trgovine drogom kazavši da se većina narkotika prokrijumčari na službenim graničnim prijelazima, što pokazuju vladini podaci.