Orban hvali "protumigrantski savez" Italije i Poljske

Europske protumigracijske snage mogle bi ojačati talijansko-poljskom inicijativom za stvaranjem desnog savezništva prije predstojećih izbora za Europski parlament, rekao je u četvrtak mađarski premijer Viktor Orban.

Orban koji je jedan od oštrijih protivnika masovnih ilegalnih imigracija u Europskoj uniji, rekao je da bi želio vidjeti kako protumigrantske stranke osvajaju većinu na izborima u svibnju.

Talijanski potpredsjednik vlade Metteo Salvini je rekao tijekom posjete Varšavi u srijedu da Italija i Poljska trebaju združiti snage i stvoriti euroskeptični savez u borbi za europske glasove.

- Poljsko-talijanski savez ili savez Varšave i Rima jedan je od najvećih događaja s kojim je ova godina mogla započeti, rekao je Orban na konferenciji za medije opisujući Salvinija kao "heroja" koji zaustavlja migracije na obalama Italije.

- Polažem velike nade u ovo.

Orban je rekao da je "sit" činjenice da svaki puta kada Europska pučka stranka kojoj pripada i njegova stranka Fidesz, traži saveznika, traži ga u lijevim strankama koje on naziva promigrantskim.

- Potreban je savez Rima i Varšave koji bi bio protiv migracija i koji je spreman raditi zajedno s protumigrantskim snagama u EPP-u, rekao je Orban.

Međutim, Orban je obećao odanost EPP-u govoreći:

- Sve dok smo tu, a nadam se da će to potrajati, ostat ćemo odani našoj obiteljskoj stranci.

Dodao je i da nije moguć kompromis s Njemačkom oko migracija unatoč, kako kaže "konstantnom pritisku" Berlina na njegovu vladu da prihvati migrante.

- Njemačka politika ne poštuje mađarsku odluku da ne želi postati imigrantska zemlja, rekao je Orban na konferenciji za medije.

- Osjećam, pogotovo od njemačkih medija, da ponekad na vrlo grub način vrše pritisak na nas da slijedimo njihov put u prihvaćanju migranata, a to je ono što mi ne želimo.

- Cilj Mađarske je skupiti protumigrantsku većinu u Europskom parlamentu, zatim u Europskoj komisiji, a kasnije kada nacionalni izbori promijene političku kartu u Europi, u Europskom vijeću gdje nacionalni čelnici donose većinu važnih europskih odluka, rekao je Orban.