Dodik: Zahvalan sam Čoviću na dolasku; Bevanda: Medijska "antihrvatska histerija"

Na božićnom prijmu u vojarni „Kozara“ predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik govorio je i o dolasku lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića i veleposlanika Hrvatske u BiH Ivana Del Vechija na jedno od primanja u povodu obilježavanja Dana Republike Srpske koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Dodik je rekao da su mu dragi svi gosti koji dođu. "Zahvalan sam ljudima koji su tu bili. Koliko znam, veleposlanik nije bio ni na prijmu odlikovanja kod predsjednice, nije bio ni na defileu, ni na akademiji, a negdje prije smo se dogovorili da se vidimo toga dana u Banjoj Luci. Negdje na samom kraju prijma sreo sam se s njim. Kako to netko tumači, to je njihova stvar. U svakom slučaju, vrlo sam zadovoljan i zahvalan gospodinu Čoviću što je bio s ljudima iz hrvatskog naroda i mislim da to zaslužuje našu pozornost", prenosi Klix.ba.

Dodik je još dodao da će se, bez obzira na to što još ima neraščišćenih povijesnih pitanja, rado odazvati pozivu Dragana Čovića i hrvatskog naroda bude li ga dobio. 

Prisutnost Čovića i Del Vehcija na tom prijmu izazvala je mnoge komentare, a Dodik je tom prigodom rekao da se radilo o orkestriranom napadu na one koji su bili na svečanosti.

- Još jednom sam zahvalan gospodinu Čoviću. Mislim da je to dio njegova opredjeljenja da gradi dijalog s narodima u BiH, kazao je Dodik.

Bevanda: Nije problem proslava Dana RS-a, nego medijska "antihrvatska histerija"

Ministar financija BiH i visoki dužnosnik HDZ-a BiH Vjekoslav Bevanda ocijenio je da je problematiziranje sudjelovanja članova njegove stranke na proslavi Dana Republike Srpske 9. siječnja u Banjoj Luci proizvod "antihrvatske histerije" koju, kako tvrdi, potiču mediji. 

- Posjet hrvatskih dužnosnika Banjoj Luci samo je nastavio antihrvatsku histeriju i kampanju započetu još prije listopadskih izbora. Nemam kompleks pojaviti se bilo gdje i suočiti se bilo s kim niti ću se pravdati bilo kome što ne mrzim i što sam spreman surađivati za dobrobit svih, izjavio je Bevanda, koji smatra kako je zastrašujuće to kako se ponašaju predstavnici bošnjačkog naroda te s koliko se mržnje istupa u javnom prostoru. 

Bevanda poziva da se s poštovanjem pristupi svima koji su dio BiH bez obzira na njihovu brojnost i da se otvore vrata dogovorima.

- Moj rad i političko djelovanje temelje se na izgradnji povjerenja i čvrste suradnje s onima s kojima dijeliš prostor i određene zajedničke interese. Ovo nije država jednog naroda, jedne obitelji i nekolicine ljudi. Ovo je složena država s teškom prošlošću u kojoj moraju postojati povjerenje i korektan odnos, izjavio je ministar Bevanda.