Vuletić: Mjere će donijeti olakšanje, ali nemamo sistemsko rješenje

Jutros smo u emisiji "Poligraf" pokušali potražiti odgovore na neka pitanja: Što donosi prijedlog novog Ovršnog zakona za 270 tisuća blokiranih građana? Zašto nas dug u visini od samo šest prosječnih plaća dijeli od gubitka kuće ili stana? Hoće li božićnica, uskrsnica, regres i naknade za terenski rad biti izuzeti od ovrhe? Što će se događati s troškovima odvjetnika, javnog bilježnika i Fine?

U "Poligrafu" su gostovali ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, Dominik Vuletić iz Živog zida, Vinka Ilak iz Fine i Sarajko Baksa iz Udruge Blokirani.

Obavijesti koje stižu iz Fine krenule su jučer. Prvih 10-ak tisuća obavijesti šalje se na kućne adrese. 130.000 dužnika koji imaju glavnicu duga do 20.000 kuna i blokirani su dulje od tri godine dobit će te obavijesti. 

- To su posljednje izmjene Zakona o stečaju potrošača. Želimo omogućiti svima koji su blokirani do navedenog iznosa ubrzanim postupkom stečaja potrošača da izađu iz toga, ali da se istovremeno pruži i prilika vjerovnicima da u tom postupku pokušaju naplatiti svoja potraživanja koja imaju. U toj obavjesti stoji da su obuhvaćeni tim programom i da ih se traži da daju suglasnost i svoj pristanak da uđu u postupak stečaja potrošača. Ako oni to ne daju, ondje će pisati kako se smatra da su dali pristanak i da to ide. Također će ih se pitati da daju popis svoje imovine, a tu naglašavam da ne ulazi jedina nkretnina. Ako ništa ne odgovore, smatrat će se da nemaju nikakvu imovinu. U takvom slučaju  donosilo bi se rješenje o otvorenom stečaju potrošača gdje bi se istovremeno otvorilo i zatvorilo. Ne bi se ni imenovao onaj povjerenik. Oni će imati još jednom priliku kada se otvori rješenje o stečaju potrošača, oni će i u toj fazi da ne pristaju, naglasio je.

- Nekoliko je velikih vjerovnika povuklo nekoliko tisuća zahtjeva, koji imaju veći broj ovrha. Naravno da je to njihovo legitimno pravo. Oni su povukli s Fine, s naplate, nekoliko tisuća ovrha i te ovrhe neće ući u stečaj potrošača, odnosno neće biti obuhvaćene kao tražbine kojih će se dužnik osloboditi u stečaju potrošača. Međutim, nije to nužno ni toliko loše za potrošača. Ovrhe su povučene, njemu je blokada smanjena. Dio njih koji su bili iznad 20 000 tisuća pali su ispod 20 000 pa je možda i ušlo u stečaj potrošača i imat će sada pravo taj postupak, rekla je Ilak.

Baksa smatra da to nije dobro.

- Ovaj zakon je na tragu svih sadašnjih zakona. Vlada ima plemenite namjere. Vide smatra da je situacija kritična. Ali vidjet ćemo hoće li i ovi postupci donijeti spas blokiranima. Vidjet ćemo. Ima tu mnogo čimbenika između dužnika i vjerovnika, smatra.

Vuletić je rekao da ovo nije novi potez, nego potez od prošle godine.

- To su dosad mjere koje se provode. To je samo olakšanje. Mnogi od tih dugova će ostati. I dalje imamo 270 tisuća blokiranih. Ja bih rekao da je to lijek protiv bolova, ovako slikovito, za pacijenta koji umire od karcinoma. Postoje određeni tehnički problemi, makar su ove mjere prvi put dovele do olakšanja broja blokiranih. Ovo je bio jedan mali korak u dobrom smjeru. I sad vidimo njegove rezultate i efekte, ali i dalje imamo 270 tisuća blokiranih građana i dalje nemamo sistemsko rješenje. I dalje imamo one lobije, interesne skupine koje uvelike zarađuju na ovršnim postupcima, rekao je.

Najviše zarađuju oni koji su sistemski uključeni u cijeli postupak, a to su javni bilježnici, dodao je. Također i neka odvjetnička društva. Sustav je jednostavno postavljen maligno. Ove mjere će dovesti do olakšanja. Ja cijenim ministra pravosuđa općenito u tom postupku. Mi nismo neobjektivni. Mi ćemo reći ako Vlada nešto napravi dobro, da je to dobro. Ali to nije sistemsko rješenje. Sistemsko rješenje je novi ovršni zakon, gdje nemate sudjelovanja javnih biježnika, gdje se znatno ograničava uloga Fine, gdje se smanjuje broj ovršnih sudaca i proširuje elektronička ovrha po uzoru na najbolja europska rješenja, istaknuo je Vuletić.