Saudijska tinejdžerica dobila azil u Kanadi

Saudijska tinejdžerica koja je pobjegla u Tajland tvrdeći kako strahuje da će je obitelj ubiti dobila je azil u Kanadi, izvijestio je u petak šef tajlandske službe za imigraciju.

- Osamnaestogodišnja Rahaf Mohamed al-Qunun letom Korean Aira u petak navečer otputovat će iz Bangkoka u Seul, a nakon toga će odletjeti u Kanadu, rekao je Surachate Hakpark iz službe za imigraciju.

- Kanada joj je dala azil, rekao je i dodao kako Rahaf odlazi večeras u 23.15. 

- Tajland neće protjerati 18-godišnju Saudijku
- Otac saudijske tinejdžerice stigao na Tajland, želi je vidjeti

Tinejdžerica je u Bangkok stigla tijekom vikenda. Ondje je zatražila azil i prvotno joj je bio zabranjen ulazak u zemlju. Ubrzo je počela postavljati poruke na Twitteru iz tranzitnog područja bangkoškog aerodroma kazavši da je pobjegla te da će joj život biti ugrožen ako se vrati u Saudijsku Arabiju.

Unutar nekoliko sati kampanja se proširila Twitterom, a aktivističke mreže prenosile su je diljem svijeta.

Tijekom 36 sati to je nagnalo tajlandsku vladu da promijeni odluku prema kojoj se djevojka zrakoplovom morala vratiti kući te joj je dopušteno da uđe u Tajland.

U utorak je počeo proces traženja azila u trećoj zemlji putem UNCHR-a. Njezin je slučaj ponovno skrenuo pozornost svijeta na stroga društvena pravila u Saudijskoj Arabiji, uključujući zahtjev da žena mora imati dopuštenje muškog "čuvara" za putovanje, za što skupine za ljudska prava kažu da je način na koji se žene i djevojke drži zatočenicama u obiteljima koje ih zlostavljaju.