Merkel u posjetu Grčkoj

Njemačka kancelarka Angela Merkel posjetila je Grčku prvi put od 2014. Njezin dvodnevni posjet privukao je mnogo pozornosti, a razgovori s grčkim čelnicima bili su posvećeni ekonomskim pitanjima, migracijama te posljednjoj fazi dugog procesa između Atene i Skoplja u vezi s promjenom imena Makedonije.

Dok je Grčka grcala u dužničkoj krizi, govorili su ondje o njemačkom dugu zbog mučne nacističke okupacije zemlje pa još žučnije optužili Njemačku i za bolne rezove, odnosno provedbu ekonomskih reformi koje su im zauzvrat osiguravale međunarodnu pomoć. Grčki predsjednik njemačkoj kancelarki sada ponovno govori o reparaciji, o zahtjevu za milijardama eura odštete.

- Poznato vam je čvrsto stajalište Grčke kad je riječ o reparaciji za zločine tijekom nacističke okupacije. Smatramo da su ti zahtjevi pravno aktivni, da mogu biti sudski utemeljeni te da ih treba riješiti nadležni europski sud, kazao je grčki predsjednik Prokopis Pavlopoulos.

Njemačka se ispričala za nacističke zločine, ali Grčkoj nikada nije isplatila traženu odštetu.

- Svjesni smo svoje povijesne odgovornosti, znamo koliko je patnje Grčkoj prouzročila Njemačka u razdoblju nacionalsocijalizma, to nam je pouka da moramo učiniti sve što možemo kako bismo osigurali dobre odnose i međusobnu potporu na obostranu korist, rekla je Merkel.

Merkel je u Ateni prvi put otkako je Grčka nakon devet dugih kriznih godina napokon izašla iz dužničke krize. U tome kancelarka nalazi i vlastiti uspjeh jer Njemačka je bila najveći pojedinačni zajmodavac, a ona je ustrajala u zahtjevima za provedbu bolnih mjera štednje. To joj u Ateni mnogi ne mogu oprostiti.

Dio prosvjednika protivi se i grčko-makedonskom dogovoru o novom imenu Makedonije. Za postignuti prespanski sporazum, zbog - kako je rekla Merkel, odlučnog djelovanja pohvalila je grčkoga premijera Alexisa Tsiprasa.