Autorska prava na digitalnom tržištu

Na Sveučilištu u Zagrebu održana je panel-rasprava o europskoj direktivi o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu. Skup je još jednom pokazao koliko je u današnjem računalnom vremenu komplicirano, ali i važno zaštititi autore.

Direktivu trenutačno razmatraju Europska komisija, Vijeće i parlament. Izazvala je velik interes javnosti, a u fokusu je članak 11. koji uređuje novo pravo novinskih izdavača.

- Da oni servisi koji ostvaruju dobit od dijeljenja sadržaja autora i novinara jedan dio te zarade redistribuiraju onima koji su te sadržaje i stvorili, rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Umjetnicima je posebno zanimljiv članak 13. koji sadržava odredbe za premošćivanje tzv. vrijednosnog jaza između iznosa koji zarađuju internetske platforme za dijeljenje sadržaja i kreativna i kulturna industrija.

- To će značiti puno za naše kulturnjake, napokon će doći na svoje i moći će svoja djela uredno naplaćivati nakon što daju licenciju, rekla je Dubravka Šuica, zastupnica u Europskom parlamentu (HDZ - EPP).

Autorsko pravo vrlo je složeno, a u digitalnoj eri postaje još kompliciranije. Hoće li Direktiva biti prihvaćena i u kakvom obliku - znat će se nakon što sve strane sjednu za stol. Pregovori zasigurno neće biti laki i kratki jer je riječ o velikim ulozima i složenim pravnim mehanizmima koje tek valja razraditi.