Sobranje izglasovalo promjenu imena Makedonije

Makedonski parlament u petak je izglasovao izmjenu ustava kojom mijenja ime države u Republika Sjeverna Makedonija, kao što je dogovoreno s Grčkom, čime se završava 27-godišnji spor. 

- Zaev i Tsipras i dalje za dogovor o promjeni imena Makedonije 

Za promjenu je glasovao 81 od 120 zastupnika u parlamentu. Predstavnici oporbene stranke VMRO-DPMNE, protivnici sporazuma s Grčkom o novom imenu kojim je završio 27 godina dug spor, bojkotirali su glasovanje. 

Dvije države dogovor o imenu postigle su u lipnju, no Makedonija će ga početi koristiti tek kad i parlament u Ateni ratificira taj sporazum.

Grčka je zbog imena blokirala makedonski put prema članstvu u Europskoj uniji i NATO-u, smatrajući da se imenom "Makedonija" svojata teritorij grčke sjeverne pokrajine istog imena. 

Makedonski premijer Zoran Zaev na početku sjednice parlamenta poručio je zastupnicima da će promjena imena "otvoriti vrata budućnosti, makedonskoj budućnosti u Europi" i članstvu u sjevernoatlantskom savezu. U isto vrijeme nekoliko je stotina ljudi više od tri dana prosvjedovalo ispred Sobranja.Grčki premijer Alexis Tsipras čestitao je makedonskom kolegi Zoranu Zaevu nakon povijesnog glasovanja zastupnika u Skoplju o promjeni imena države u Republika Sjeverna Makedonija, priopćile su službe grčkog premijera.

Promjena imena stupit će na snagu tek kad grčki zastupnici ratificiraju ugovor koji su ljetos potpisali premijeri Zaev i Tsipras. Premda mu treba tek natpolovična većina, Tsipras ima uzak manevarski prostor (153 od 300 zastupnika). Njegov saveznik Panos Kammenos, ministar obrane i predsjednik suverenističke stranke zaprijetio je ostavkom.

Grčki premijer je prošli tjedan rekao da se parlament u Ateni mora do kraja mjeseca očitovati o Prespanskom ugovoru nazvanom po kraju u kojemu je potpisan.