Trump: "Zid je simbol nacionalne sigurnosti"

Američki predsjednik Donald Trump posjetio je granicu s Meksikom u Teksasu kako bi propagirao gradnju zida. Zaprijetio je da će proglasiti izvanredno stanje kako bi i bez odobrenja Kongresa za tu svrhu osigurao 5 i pol milijardi dolara.

Demokrati kategorički odbijaju deblokirati novac za zid. Posljedica svega je već 20-dnevna blokada rada vlade.

- Nije riječ samo o Meksikancima, ovamo dolaze ljudi iz cijeloga svijeta jer ovdje je takozvana slaba točka. A mi je moramo osnažiti i učiniti sigurnom. Treba nam barijera, kako god je želite nazvati, bila ona od željeza ili betona, rekao je Trump.

Kako barijere nema, danas goleme vježbe američkih graničnih službi, i to na najprometnijem prijelazu prema meksičkom gradu Tihuani. Cilj jasan - uputiti poruku ilegalcima - ako pokušate prijeći granicu, ovo vas čeka.

Bolji život u Americi nekima je i dalje san, pogotovo ako se nalaze među onih 800 tisuća djelatnika saveznih službi koji već treći tjedan ne primaju plaću. Trpi i turizam, većina nacionalnih parkova zatvorena je za javnost.

Predsjednik Trump ostaje dosljedan - dok demokrati ne pristanu na izgradnju zida, nema deblokade vlade. I opet ponavlja - zid je simbol nacionalne sigurnosti.

- Imam apsolutno pravo proglasiti izvanredno stanje jer je ovdje riječ o zaštiti nacionalnih interesa, dodao je.

Demokrati opet pozivaju Trumpa za pregovarački stol. No iako žele pregovore, nimalo ne štede predsjednika. Tvrde da mu je izgradnja zida "zamaglila vid" te da je zaboravio na ljudsku dimenziju krize koja je proizašla iz djelomične blokade savezne vlade.