Kanada dala azil mladoj Saudijki

Kanada je dala azil 18-godišnjoj Saudijki Rahaf al-Qunun nakon što je UN-ova agencija za izbjeglice utvrdila da je ona doista izbjeglica koja traži zaštitu, potvrdio je u petak kanadski premijer Justin Trudeau.

- Kanada je jedinstvena u stajalištu da ćemo uvijek stati u obranu ljudskih i ženskih prava diljem svijeta, kazao je Trudeau upitan o tome bi li dodjela azila saudijskoj tinejdžerici mogla naštetiti ionako narušenim odnosima sa Saudijskom Arabijom.

Mlada Saudijka Rahaf al-Qunun, koja je pobjegla iz Saudijske Arabije, još prije je kazala da je planirala doći u Australiju s turističkom vizom, a zatim zatražiti azil.

No kada je u subotu navečer stigla u Bangkok zaustavila ju je tajlandska služba za imigraciju. Zatim je, zatvorena u hotelskoj sobi aerodroma, putem Twittera počela slati poruke o tome kako strahuje da bi je obitelj kad se vrati mogla ubiti te je zatražila pomoć društvenih mreža.

Nakon toga su joj tajlandske vlasti, pod nadzorom UN-ove agencije za izbjeglice (UNHCR), odobrile privremeni boravak te je počelo traženje treće zemlje koja će joj pružiti azil. 

Tinejdžerica je na Twitteru objavila "treća zemlja, uspjela sam":

Tajlandska služba za imigraciju objavila je da je saudijska tinejdžerica dobila azil u Kanadi, koja je također dom obitelji zatočenog saudijskog blogera Raifa Badawija. Njegova supruga Ensaf Haidar i njihovo troje djece postali su prošlog srpnja kanadski građani nakon što su dobili azil u pokrajini Quebec.

Odnosi između Kanade i Saudijske Arabije znatno su narušeni u kolovozu 2018. nakon što je Kanada pozvala Arabiju da oslobodi zatočene aktivistice za prava žena, uključujući Badawijevu sestru Samar

Saudijska Arabija tada je prognala kanadskog veleposlanika iz Rijada i opozvala svog veleposlanika iz Ottawe.

Slučaj Rahaf al-Qunun ponovno je skrenuo pozornost svijeta na stroga društvena pravila u Saudijskoj Arabiji, uključujući zahtjev da žena mora imati dopuštenje muškog "čuvara" za putovanje, za što skupine za ljudska prava kažu da je način na koji se žene i djevojke drži zatočenicama u obiteljima koje ih zlostavljaju.