Tri osobe poginule u eksploziji u Parizu

Dvojica vatrogasaca i španjolska turistkinja su poginuli, a 47 ih je ozlijeđeno u velikoj eksploziji plina koja se dogodila jutros u prizemlju zgrade u trgovačkoj četvrti u središtu Pariza. Eksplozija se dogodila dok su  vatrogasci tražili odakle istječe plin u zgradi. Jedan je vatrogasac bio zakopan pod ruševinama nekoliko sati.

Da su dvojica vatrogasaca poginula objavio je francuski ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner na Twitteru. Objavio je i da je 10 ljudi, uključujući jednog vatrogasca, zadobilo teške ozljede.Španjolsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je u Parizu u eksploziji stradala njihova državljanka te da je u nesreći ozlijeđen još jedan španjolski državljanin. 

Udarni val eksplozije proširio se stotinjak metara, na četiri okolne ulice.

Prema policiji, eksplozija je raznijela pekarnicu u Ulici Trevise, a očevici su kazali da su razbijeni obližnji izlozi i da su se tresle zgrade stotinama metara dalje.

Fotografije i videozapisi objavljeni na društvenim mrežama pokazuju oblak dima i plamena koji polako "guta" jednu od zgrada.

U spašavanju sudjeluje više od 200 vatrogasaca, a na obližnjem Trgu opere sletjela su dva helikoptera za prevoženje žrtava.

Eksplozija se dogodila u pekarnici u 9. pariškom  arondismanu. Na tom je području, sjeverno od rijeke Seine, nekoliko znamenitosti, uključujući Parišku operu, Boulevard Haussmann i kazalište u Parizu.

Samo nekoliko sati prije eksplozije, tisuće prosvjednika u žutim prslucima bučno je, ali mirno prošlo kroz trgovačku četvrt Grands Boulevards na sjeveru Pariza, samo nekoliko stotina metara udaljenu od mjesta događaja.

Francuska je zadnjih godina doživjela i niz smrtonosnih islamističkih napada u Parizu, Nici, Marseilleu i drugdje, no vlasti isključuju mogućnost da je u ovom slučaj o tome riječ.