Komora medicinskih sestara zahtijeva dokaze

Od ravnatelja metkovskog Doma zdravlja zatraženo je očitovanje i dokazi o postupanju medicinske sestre u Pedijatrijskoj ambulanti u Metkoviću vezano za smrt devetogodišnjeg dječaka, priopćila je Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS).

Liječnik iz Manchestera: Najtragičnija je pogreška iz koje se ništa ne nauči

Navode naime da su u četvrtak od ravnatelja Doma zdravlja Metković zatražili informacije o medicinskoj sestri iz Pedijatrijske ambulante koja se spominje u slučaju smrti dječaka.

Do petka navečer HKMS od ravnatelja nije dobio taj podatak, kažu. Informacija im je, dodaju, bila nužna kako bi HKMS mogao od te medicinske sestre zatražiti očitovanje.

"Nakon što je u medijima objavljen cijeli dokument stručnog mišljenja Hrvatske liječničke komore s imenima svih zdravstvenih djelatnika, Hrvatska komora medicinskih sestara će od spomenute medicinske sestre tražiti očitovanje i dokaze o njezinom postupanju. Zatim će stručna tijela Komore donijeti odluku o daljnjem postupanju", navode iz HKMS-a.

HRT posjeduje nalaz stručne komisije liječničke komore koji potvrđuje nagađanja da se za stručni propust, uz dvije zaposlenice hitne pomoći, tereti i zaposlenica doma zdravlja - doktorica Ksenija Kaleb. Roditelji kažu da je ona jedina pomogla dječaku te ga hitno uputila u splitski KBC.

Devetogodišnji dječak iz Metkovića umro je od sepse 11. prosinca 2018. u splitskome KBC-u. Mediji su izvijestili da su dječaka roditelji zbog pogoršanja stanja tijekom vikenda, 8. i 9. prosinca, dva puta doveli na Hitnu pomoć u Metkoviću i da je oba puta bio vraćen kući, a u ponedjeljak je poslan pedijatrici i prevezen je u splitski KBC, gdje je nažalost umro.

- HLK o dopustivosti objave mišljenja izvanrednog stručnog nadzora