HLK: Stručno mišljenje o dječaku iz Metkovića je objektivno

Hrvatska liječnička komora (HLK) čvrsto stoji iza stručnog mišljenja koje je donijelo njezino Povjerenstvo za stručna pitanja i stručni nadzor u slučaju smrti dječaka u Metkoviću jer je objektivno i nepristrano te zasnovano na činjeničnim dokazima iz medicinske dokumentacije i iskaza samih liječnika, izjavio je v.d. predsjednika HLK Krešimir Luetić.

- Komora medicinskih sestara zahtijeva dokaze
- Liječnik iz Manchestera: Najtragičnija je pogreška iz koje se ništa ne nauči
- HLK o dopustivosti objave mišljenja izvanrednog stručnog nadzora 
- Za što je odgovorna doktorica Ksenija Kaleb? 

Istaknuo je da su u HLK zaprepašteni objavom u medijima povijesti bolesti, medicinske dokumentacije i svih detalja tijeka i postupka liječenja preminulog dječaka, bez suglasnosti svih uključenih.

- Smatram da nije dobro za naše društvo i Komora neće dopustiti ovu svjevrsnu hajku, govor mržnje i nepovjerenje koje se pokreće prema liječničkoj profesiji i liječnicima pojedincima, rekao je Luetić na konferenciji za novinare, nakon što je odvjetnik jedne od liječnica iz Metkovića iznio pred medijima da se u nalazu Komore samo nju tereti za smrt dječaka.

Luetić je podsjetio da je stručni nadzor nad radom liječnika proveden u prosincu u Metkoviću, kamo je bez odgode upućeno Povjerenstvo za stručna pitanja i nadzor koje je provelo nadzor rada deset liječnika te institucija koje se dovodi u vezu sa smrću dječaka. U nadzoru su sudjelovali liječnici specijalisti i uži specijalisti iz područja pedijatrije, intenzivne medicine i hitne medicine koji dolaze iz tri različite institucije iz dva hrvatska grada. 

Luetić također napominje da njihovo stručno mišljenje nije ni optužnica ni presuda, ono ne utvrđuje liječničku krivnju niti je stupnjuje te ne utvrđuje kazneno djelo nesavjesnog liječenja jer je to zadaća Državnog odvjetništva i suda te nije u ovlasti Komore.  

- Kod troje nadziranih liječnika utvrđeni su propusti dok krivnja i druge konstatacije koja se pojavljuju u medijima, a pogotovo stupnjevanje nečijeg propusta nije sadržano u nalazima Komisije, već su samo činjenično utvrđeni propusti, kazao je predsjednik HLK.

Predsjednica Povjerenstva za stručni nadzor i predsjednica Komisije koja je provela nadzor u Metkoviću Jadranka Pavičić Šarić kazala je da je stručno mišljenje o radu liječnika koji su medicinski zbrinjavali dječaka pripremano i pisano prema svim pravilima liječničke struke i prema  međunarodnom smjernicama za liječenje djece.

- Stručno mišljenje je objektivno, vrlo detaljno, profesionalno i vrlo odgovorno. Kod troje od deset nadziranih liječnika pronađen je stručni propust, rekla je Pavičić Šarić. Ističe da su utvrđivali isključivo je li liječenje dječaka bilo provedeno prema pravilima struke te stoga sadržava stručnu činjeničnu procjenu postupaka liječenja.

Podsjetila je da je istog dana i Ministarstvo zdravstva objavilo inspekcijski nadzor nad tim liječnicima te su također utvrđeni propusti.

Inače, Hrvatska liječnička komora još nije dobila odgovor Ministarstva zdravstva i Državnog odvjetništva od kojih je zatražila mišljenje o dopustivosti javne objave njezina stručnog mišljenja.