Zaev poziva Grke da ratificiraju sporazum o imenu makedonske države

Makedonski premijer Zoran Zaev pozvao je grčke prijatelje da ostave iza sebe stari spor te da i oni ratificiraju sporazum kojim će se njegova domovina preimenovati u Republiku Sjevernu Makedoniju. 

- Sobranje izglasovalo promjenu imena Makedonije 
- Zaev i Tsipras i dalje za dogovor o promjeni imena Makedonije

U petak je sporazum ratificirao makedonski parlament. Da bi on stupio na snagu, to moraju učiniti i Grci. 

- Za grčki parlament imam poruku: Naš je parlament smogao snage za ovo i nije nam bilo lako. No uvjeren sam da će i članovi grčkog parlamenta pronaći dovoljno snage da donesu odluku, kazao je Zaev na konferenciji za novinare održanoj u Skoplju. 

- Za deset dana, čim budemo obaviješteni o rezultatima i ako konstatiramo da je sve u redu, glasovat ćemo, rekao je sinoć grčki premijer Alexis Tsipras. Premda mu treba samo natpolovična većina, Tsipras ima uzak manevarski prostor (153 od 300 zastupnika).

Posebno glasovanje o protokolu koji će Makedoniji omogućiti da postane članica NATO-a, održat će se odmah nakon toga, dodao je grčki čelnik.

- Zajedno s prijateljima iz Republike Grčke kanimo odbaciti nerazumijevanje i izolaciju, kazao je makedonski premijer, dodavši da je "uvjeren kako će grčki zastupnici prepoznati povijesno značenje sporazuma".

- Mi dobivamo prijatelja, a i Grčka stječe prijatelja - Sjevernu Makedoniju, rekao je Zaev opisavši Grčku kao jednu od nautjecajnijih država u regiji. 

Makedonski parlament jučer je izglasovao izmjenu Ustava kojom mijenja ime države u Republika Sjeverna Makedonija, kao što je dogovoreno s Grčkom. Time završava njihov 27-godišnji spor. Za promjenu je glasovao 81 od 120 zastupnika u parlamentu. Predstavnici oporbene stranke VMRO-DPMNE, protivnici sporazuma s Grčkom o novom imenu, bojkotirali su glasovanje. 

Dvije države dogovor o imenu postigle su u lipnju, no Makedonija će se njime početi koristiti tek kada i parlament u Ateni ratificira taj sporazum. Grčka je zbog imena blokirala makedonski put prema članstvu u Europskoj uniji i NATO-u jer se, prema njezinu mišljenju, imenom Makedonija svojata teritorij grčke sjeverne pokrajine istog imena. Atena se obvezala da će ukinuti veto na početak pristupnih pregovora Skoplja i EU-a kada se riješi pitanje imena Makedonije.