Bandov: Na potezu je Grčka

Spor Atene i Skoplja, koji je trajao punih 27 godina, završen je sinoć prihvaćanjem imena Republika Sjeverna Makedonija dvotrećinskom većinom u Sobranju. Prespanski sporazum treba još ratificirati i grčki parlament, u kojem također ima sukoba oko te odluke. Europski čelnici odluku Sobranja ocijenili su povijesnom.

- Zaev poziva Grke da ratificiraju sporazum o imenu makedonske države
- Sobranje izglasovalo promjenu imena Makedonije 

U HRT-ovoj "Temi dana" Aleksandar Kržalovski iz Makedonskog centra za međunarodnu suradnju, rekao je da su glavni komentari nakon jučerašnjeg izglasavanja u parlamentu da nema mnogo razloga za slavlje.

- To je gorka pilula koju smo trebali popiti da bi otvorili neku perspektivu za europske integracije i NATO savez. Loptu smo prebacili na Grčku, pa da vidimo hoće li oni ispoštovati ono što stoji u sporazumu da se u idućih mjesec-dva ratificira i kod njih usvoji protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije u NATO, kazao je Kržalovski.
Goran Bandov iz Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld rekao je da makedonska odluka ima implikacija na širu regiju.

- Kao što znamo ova regija je vrlo nemirna. Srbija i Crna Gora nešto su malo bliže Europskoj uniji, ali i dalje jako daleko. Ovaj moment s Makedonijom, koliko god da je potreban Makedoniji, potreban je i Europskoj uniji da pokaže da cijela priča ima u ovoj regiji neki europski potencijal, kaže Bandov.

- Čini nam se i da grčki premijer Alexis Tsipras i cijela grčka elita vrlo olakotno prilazi ovoj temi. Tako da možda već neki dogovori već jesu postignuti i da je on na neki način već osigurao potreban broj zastupnika u grčkom parlamentu. Tek kada se prihvati Prespanski sporazum onda možemo govoriti o Sjevernoj Makedoniji. Dok grčki parlament ne prihvati taj sporazum, on nije na snazi, izjavio je među ostalim Goran Bandov.