Šesti prosvjedni mimohod u Beogradu

Sudionici šestog po redu prosvjeda protiv predsjednika Aleksandra Vučića sinoć su u Beogradu i još nekoliko gradova ponovili svoje zahtjeve da se satane na kraj nasilju prema oporbi i medijima i poručili da ih ima  sve više i da će pobijediti. 

- Prosvjed u Beogradu 

Prosvjednici su šesti put u Beogradu i još nekoliko gradova Srbije zahtijevali više medijske slobode i više prostora na javnoj televiziji, prestanak progona i nasilja nad neistoimišljenicima te otkrivanje nalogodavaca za napade na oporbene političare i novinare i ubojice Olivera Ivanovića, jednoga od vođa kosovskih Srba. 

- Ima nas više i bit će nas više i pobjedit ćemo. Pobjedit ćemo one koji narod nazivaju izdajnicima, inozemnim plaćenicima, ološima, narkomanima... Sa takvima ne razgovaramo, za njih imamo metle, rekao je Branislav Trifunović.

Osim u prijestolnici Srbije, gdje je na ulice izišlo na tisuće ljudi, prosvjedovalo se i u još nekoliko srbijanskih gradova, Kragujevcu, Požegi, Gornjem Milanovacu, Kuršumliji.

Okupljanje je počelo ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, a uz zviždaljke, prosvjednici su istaknuli transparente i bedževe "Jedan od pet milijuna",  "Ima nas pet milijuna", "Počelo je", "Mi smo uz narod, ne uz sadašnje i bivše lopove", "Ustani Srbijo".

Predsjednica nevladine organizacije Europski pokret s Kosova i Metohije Rada Trajković upozorila je na skupu u Beogradu da vlada Aleksandra Vučić sije strah.

- Mi tražimo da se Srbi ne plaše Srba. A od kada je Vučić na vlasti, mi se plašimo Srba, rekla je Trajković i ocijenila  da je predsjednik Srbije priznao pravni sustav Kosova te poručila Vučiću Ne pravi od Beograda sigurnu kuću za kriminalce.

Jelena Anasonović, jedna od organizatora prosvjeda rekla je da je "na svakom prosvjednom skupu sve više  građana" koji se bune protiv laži i manipulacija vlasti.

Prvi skup građana i prosvjedni mimohod organiziran je 8. prosinca pod nazivom "Stop krvavim košuljama" kao izraz bunta zbog premlaćivanja predsjednika Ljevice Srbije Borka Stefanovića uoči tribine oporbe u Kruševcu.

Vučić je rekao je kako ne namjerava ispunjavati zahtjeve prosvjednika, ali nagovijestio je mogućnost sazivanja prijevremenih izbora.

Za ponovni izlazak na ulice oporba neće čekati subotu. Sljedeći prosvjed trebao bi biti održan već u srijedu, na godišnjicu ubojstva srpskog političara s Kosova Olivera Ivanovića samo dan uoči posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina.