Poginuo pripadnik žutih prsluka u Belgiji

Muškarac osumnjičen da je namjerno kamionom pregazio prosvjednika žutih prsluka, koji je umro na licu mjesta u petak navečer u Belgiji, identificiran je u Nizozemskoj, ali je danas još bio u bijegu, objavilo je državno tužiteljstvo Liegea, na istoku Belgije koje vodi istragu.

Pomoću nizozemskih registarskih tablica kamiona koje su uočili svjedoci ušlo se u trag tvrtci blizu Tilburga u Nizozemskoj, koja je identificirala vozača, objasnila je glasnogovornica državnog odvjetništva. Izdan je europski uhidbeni nalog kako bi se omogućilo njegovo privođenje.

Prema prvim elementima istrage, nije moguće da vozač nije vidio dvije osobe koje su pokušavale spriječiti njegov prolazak, dodala je sutkinja.

Drama se dogodila na autocesti E25 u mjestu Vize, u smjeru Maastrichta. Dvojica prosvjednika su željela zaustaviti kamion koji je umjesto da uspori ubrzao, rekli su svjedoci. Jedan od dvojice prosvjednika, Roger Barolet (49) je završio pod kotačima kamiona.

- Roger mu je govorio 'Stani, stani' i pokušao ga je zaustaviti, ali vozač je ubrzao i pogazio ga. To je ubojstvo, ispričala je jedna svjedokinja u subotu na kanalu RTBF.

To je prvi smrtni slučaj jednog provjednika belgijskih žutih prsluka od početka prosvjednog pokreta sredinom studenoga.