Dan D za Veliku Britaniju

Uoči današnjega glasovanja o Brexitu te nacrtu sporazuma o odnosima Velike Britanije s EU-om u Donjem domu parlamenta, održana je rasprava. Premijerka Theresa May traži način kako izbjeći težak poraz u glasovanju u oštro podijeljenom parlamentu.

Njezin dogovor kritiziraju i protivnici EU-a, koji traže čišći prekid, i mnogi proeuropljani, koji žele drugi referendum. Mnogo vjerojatnijim se čini - da zastupnici blokiraju Brexit, nego da Velika Britanija napusti Europsku uniju bez dogovora. O Brexitu se govorilo u emisiji „Studio 4“ s Jasnom Paro, dopisnicom HRT-a i Božom Kovačevićem, s Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld.

Paro je rekla da postoje dvije stvari na koje se danas treba obratiti pozornost. Jedno su amandmani koje će objaviti odbor za Brexit, a među njima bi trebao biti i amandman kojim bi se moglo blokirati britanski izlazak iz EU bez dogovora i drugo je samo glasanje i dubina poraza koji bi danas mogla doživjeti Theresa May.

- Iz sinoćnje rasprave bilo je jasno da joj parlamentarci nisu skloni i da njezin sporazum danas najvjerojatnije neće proći. To će pokazati u kom smjeru će ići političke odluke ovih dana, rekla je Paro i dodala da ukoliko taj poraz Therese May bude velik, ona bi mogla odstupiti zato što će teško vladati kada ne kontrolira parlament, ali prema zakonu to ne mora napraviti.

- Ono što prema zakonu mora napraviti to je da nakon tri radna dana, a to je sljedeći ponedjeljak, pred parlamentom predloži plan B, da obavijesti Parlament što i kako Vlada namjerava dalje.

Paro naglašava kako su Laburisti najavili kako će sigurno tražiti glasovanje o povjerenju vladi i nove izbore, koji bi mogli biti za najranije 25 dana. To je upitno, zato što ni oni nemaju dovoljan broj ruku ukoliko im se ne pridruži stotinjak ruku iz konzervativnih stranaka, ali to bi značilo da konzervativna stranka ruši vlastitu vladu.

- Situacija je kompleksna i moguće je da dođe do novog referenduma, ali Theresa May i vlada se tome protive. Parlament bi je na to mogao prisiliti, govori Paro i naglašava kako bi parlament u sljedećih nekoliko dana mogao u potpunosti preuzeti kontrolu nad Brexitom. Za to već postoje indicije i spremni amandmani i prijedlozi zakona za takav scenarij.

Sve je izglednije kako bi moglo doći do odgode britanskog izlaska iz EU, ali za to je potrebno imati suglasnost europske 27-morice.

- Euroskeptici se protive uvjetima za koje se zalaže May zato što smatraju da bi tim izlaznim sporazumom  Britanija bila u vazalnom položaju prema Bruxelessu i EU, na jedno neodređeno vrijeme. Osim „meke granice“ s Irskom, tu je i problem 39 milijardi funti koje Britanija treba u sljedeće dvije godine isplatiti Bruxelessu, rekla je Paro.

Božo Kovačević je rekao kako je sinoć dao ostavku predsjednik kluba zastupnika Konzervativne stranke, zato što je rekao kako ne može podržati sporazum koji je May postigla s EU.

- Vrlo vjerojatno ovaj sporazum neće proći, a na premijerki je hoće li raspisati izbore ili ne. Laburisti zagovaraju izbore, zato što smatraju da bi na tim izborima pobijedili i tako započeli s novim pregovorima, rekao je Kovačević.

Kovačević ističe kako dugoročne prognoze govore da bi BDP Velike Britanije mogao pasti za 5 posto, ako dođe do neurednog izlaska iz EU. Ključni su problemi izlaska ekonomski, a to je, u prvom redu, pristup evropskom tržištu.

- Javlja se i problem ribolova. Britanci smatraju kako će moći i dalje prodavati ribu na evropskom tržištu, a za uzvrat ne nude ništa, naglašava Kovačević.

- EU je postigla koheziju kada je riječ o izlasku Velike Britanije iz EU. Na žalost ta kohezija nije postignuta ni u čem drugom, rekao je Kovačević.