Varteksovih sto godina

"Stoljeće tekstila" naziv je izložbe u povodu 100. obljetnice djelovanja Varteksa, najveće varaždinske tekstilne industrije, koja se održava u varaždinskom Gradskom muzeju. Svi zainteresirani mogu je vidjeti do 31. ožujka.  

Putem brojnog arhivskog materijala, odjevnih predmeta, tekstilne opreme i krojačkoga pribora posjetitelji imaju priliku upoznati povijesni razvoj Varteksa, kao i važnu ulogu koju je ta tekstilna tvornica imala u cjelokupnom razvoju varaždinske regije, ističu iz varaždinskog Gradskog muzeja.

Tvrtka Varteks svojim je proizvodima u velikoj mjeri obilježila način odijevanja kako Varaždinaca tako i ljudi s prostora nekadašnje Jugoslavije, ali i Europe i svijeta, a u proteklih stotinu godina zapošljavala je velik dio stanovništva s varaždinskog područja, pa su uz nju na različite načine bile povezane i brojne generacije. 

Za izložbu i priču o usponi i padovi nekadašnjeg tekstilnog giganta  izloške su ustupili i građani.

Za Varteks je radila i poznata hrvatska modna dizajnerica Žuži Jelinek. Govorila je da slavu i uspjeh duguje Varteksu za koji je radila od 1957. punih 17 godina.

- Uz Varteks me vežu samo najljepši osjećaji. Najmilije mi je bilo kada bi mi mušterija došla i rekla: Vidite ovaj kaput, to je vaš kaput, kupila sam ga u Varteksu, riječi  su Žuži Jelinek.

Iz HRT-ove arhive smo pronašli i snimku iz 1966. godine u kojoj se vidi što  je Varteks značio varaždinskom kraju.