Sporazum o Brexitu Therese May pao u parlamentu

Britanski parlament odbio je poduprijeti sporazum o brexitu premijerke Therese May. Zastupnici su odbacili sporazum s 432 glasa u odnosu na 202 glasa. Povijesni je to poraz britanske premijerke. BBC piše kako se radi o najvećem porazu vlade u parlamentu od 1924.

- Glasovanje je pokazalo što zastupnici ne žele, niti išta o tome kako, čak niti namjeravaju li ostvariti volju Britanaca izraženu na referendumu koji je parlament odlučio provesti, rekla je britanska premijerka Theresa May u parlamentu.

Nakon što je vođa oporbenih laburista Jeremy Corbin zatražio glasovanje o nepovjerenju premijerki, May je kazala je da parlament o povjerenju njoj može raspravljati u srijedu. Najavila je da će u ponedjeljak u parlamentu dati izjavu o tome kako, ako joj se izglasa povjerenje, njezina vlada namjerava dalje djelovati.

S obzirom na to da je njezin sporazum o Brexitu doživio ovako težak poraz, izgledno je da će Britanci morati na parlamentarne izbore, koji bi se mogli dogoditi upravo u vrijeme kad je predviđen izlazak njihove zemlje iz Europske unije. Dva i pol mjeseca prije predviđenog napuštanja Unije, May ostavlja zemlju s otvorenim pitanjima. Moguć je Brexit bez sporazuma, ali i zaustavljanje Brexita.

Vrlo je vjerojatno da će May preživjeti glasovanje o povjerenju koje će se održati sutra, javlja iz Londona naša dopisnica Jasna Paro. Vrlo je vjerojatno da će May preživjeti glasovanje. U tom slučaju nastavlja razgovore s parlamentarcima i s njihovim željama otići tražiti pomoć u Bruxellesu. Obzirom na poraz to neće ići lako. Pitanje je vremena, tko će od britanskih političara smoći snage da pozove na odgodu Brexita. 
Dužnosnici EU-a upozoravaju na rizik kaotičnog Brexita

"Rizik neuređenog izlaska povećao se nakon večerašnjeg glasanja", rekao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker. Predsjendik Europskog vijeća Donald Tusk na Twitteru je napisao: "Ako je dogovor nemoguć, a nitko ne želi brexit bez dogovora, tko će onda na kraju imati harabrosti i reći koje je jedino pozitivno rješenje?".

U Londonu se glasovanje pratilo na ulici, a rezultat je izazvao oduševljenje okupljenih.