Theresa May preživjela glasovanje o nepovjerenju

Nakon što je sinoć njezin plan za Brexit pretrpio povijesni poraz - Theresa May danas je preživjela glasovanje o nepovjerenju u parlamentu. Nepovjerenje vladi i premijerki iskazalo je 306 zastupnika, a podržalo ju je 325, što je razlika od samo 19 glasova.

"Nastavit ćemo raditi na obećanju ljudima ove zemlje. Ispunit ćemo rezultat referenduma i izaći iz Europske unije - to je zadatak ovog parlamenta. Zbog toga predlažem seriju sastanaka između predstavnika parlamentarnih stranaka i vlade. Također, želim se sastati sa čelnikom svake parlamentarne stranke pojedinačno i želim početi večeras. Moramo naći rejšenje koje će podržati parlament. Vraćamo se u ponedjeljak s novim prijedlogom, izjavila je Theresa May nakon glasovanja.

Konzervativna sjevernoirska unionistička stranka DUP, još je sinoć najavila da će podržati vladu, a jednako razmišlja i većina 'otpadnika' Konzervativne stranke koji su na pitanju plana za Brexit glasali protiv premijerke.

Sporazum o Brexitu Therese May pao u parlamentu

Dug je put koji treba savladati da se Velika Britanija ponovno ujedini nakon Brexita koji je podijelio zemlju 2016., rekla je premijerka Theresa May u parlamentu pozvavši zastupnike da podupru vladu u glasanju o povjerenju, kako bi mogla završiti posao. Dodala je kako ne vjeruje da su opći izbori rješenje, niti da je taj put vlada pod vodstvom Jeremyja Corbyna.

Govoreći prije premijerke čelnik oporbenih Laburista Corbyn kazao je da vlada koja ne može progurati svoj zakon u parlamentu mora zatražiti od zemlje novi mandat, pozvavši May da podnese ostavku. Britanska premijerka već je odbila podnijeti ostavku, a procjenjuje se da će ona danas proći glasanje o povjerenju zahvaljujući svojim Konzervativcima i saveznicima iz sjevernoirske Demokratske unionističke stranke. 

- U parlament stigao prijedlog za novi referendum o Brexitu

Ovo glasovanje o povjerenju, vjerojatno je prvo u nizu takvih glasovanja, javlja dopisnica HRT-a u Londonu Jasna Paro. Laburisti su najavili da će, ukoliko njihov zahtjev danas propadne, isto pitanje postaviti i u ponedjeljak kad Theresa May parlamentu bude predstavljala 'plan B'.