Krstičević: Morate me razumjeti, ja sam ratnik

Dvije godine vodili smo vrlo intenzivno cijeli projekt. Učinili smo sve da Hrvatska vojska dobije avion koji zaslužuje, rekao je ministar obrane Damir Krstičević nakon saborskog aktualnog prijepodneva odgovarajući novinarima na pitanja u vezi svoje reakcije kada je bacio maketu zrakoplova koju mu je uručio zastupnik Franko Vidović (SDP).

- Igrokaz u Saboru: Letjeli avioni, pljuštale uvrede - počela nova sjednica

- Sve smo učinili da Hrvatska vojska konačno dobije avion koji zaslužuje. Nakon svega toga dođe netko da se izruguje. Dvije godine žestokog rada... i dođe netko bez ikakvog poštivanja, da meni stavi tu maketu. Jel se to trebalo dogoditi? Slažete li se s mojom reakcijom, upitao je Krstičević.

- To nije način. Morate razumijeti. Ja sam ratnik. Tražim sve od svojih ljudi i tražim najbolje. Vjerujte mi, u ovome procesu Hrvatska je sve učinila. Jasno je da mnogi ne žele uspjeh ovoga projekta. S ovime bi se jačala hrvatska država i vojska. Lako je kritizirati, dodao je.

Na opasku novinarke da nema pravo gubiti živce na kritiku bila ona opravdana ili neopravdana, upitao je: "Vidite li koja se kampanja vodi već dva mjeseca? Vidite li da sam cijelo vrijeme šutio? Vidite li ovu drugu kampanju koja se vodi protiv mene da sam kao ratni zapovjednik 4. gardijske brigade napravio neke zločine. Vidite i ja sam čovjek". Novinari su rekli da ipak nije legitimno reagirati na način na koji je on to učinio. Krstičević je uzvratio:

- Meni nije legitimno da mi se uručuje maketa. Meni je to poniženje. To nije sportski. Tako se ne radi s vojnikom. Ja to nikad ne bi napravio, izjavio je.

Novinari su konstatirali da je Krstičević sada ministar, ali i da je Vidović bio vojnik. Krstičević je nastavio da on to Vidoviću nikada ne bi napravio. Čvrsto bi ga kritizirao. Znate da ja čvrsto kritiziram SDP. A jesam li ja trebao donijeti maketu MIG-a 21? Ja to nikad ne bih napravio. A znamo da ti avioni ne lete, izjavio je. 

Potom su novinari upitali o korespodenciji s američkom stranom o zrakoplovima. Na pitanje je li ga njegov pomoćnik upozoravao na to Krstičević je rekao: Vidjeli ste u tom procesu koji traje već dvije godine da je od početka bilo jako puno komunikacije - što službene, usmene, pismene, što neformalne. Razmijenjeno je jako puno mejlova na svim razinama.  Bilo je tisuću mejlova zato što se radi o složenom projektu. Ovo nije jednostavna priča, uzeti borbeni avion. Postavljali smo jako puno pitanja, bilo je puno izazova, puno problema, puno elemenata koje smo kroz komunikaciju rješavali, dodao je. 

Odgovarajući na pitanje je li znao za sve mejlove, kazao je da je znao za one koji su išli na njegovu adresu.  Potom je objašnjavao da su proces završavali nakon što su dobili sve parametre. Kada smo dobili sve parametre od Izraela i SAD-a, Vlada je donijela odluku, kazao je među ostalim ministar Krstičević i razgovor zaključio izjavom da jedna izgubljena bitka ne znači i izgubljen rat. 

Vidović: Poštujem Krstičevića, ali u Saboru smo svi jednaki

- Žao mi je zbog reakcije ministra obrane i potpredsjednika Vlade Damira Krstičevića, kojeg poštujem kao zapovjednika i vojnika, ali u Saboru smo svi kolege i svi smo jednaki, prva je reakcija SDP-ova zastupnika Franka Vidovića nakon što je ministar nervozno bacio na pod makete aviona koje mu je Vidović poklonio.

- Nije mi bila namjera isprovocirati ga jer to što sam mu darovao makete bila je šala, a kao šalu je sve shvatio i premijer. No, ministrove reakcije neka govore same za sebe, rekao je Vidović novinarima neposredno nakon svog performansa.

Zastupnik SDP-a Gordan Maras zatražio je od premijera Andreja Plenkovića da reagira na "izljev bijesa" ministra obrane Damira Krstičevića, ocjenjujući kako je nakon toga jasno da on više ne može biti ministar.

- Danas je napravio neviđenu scenu i napao zastupnika u Saboru, a na kraju se ispičavao ispred sabornice kao da je to sve skupa jedna igra i kao da si može dopustiti takvo ponašanje, rekao je Maras u Hrvatskom saboru zatraživši stanku uoči izvješća predsjednika Vlade o sastancima Europskog vijeća u 2018.
Istaknuo je kako Krstičević više ne može obnašati dužnost ministra.

- To je nedopustivo. Podsjetio je na dijete koje, kada mu nešto prigovoriš, i ako nije po njegovom, panično pokazuje da se s time ne slaže, rekao je Maras.