Hoće li Britanija preko noći postati treća zemlja?

U britanskom parlamentu glasovat će se o povjerenju premijerki Theresi May, nakon pravog debakla njenog sporazuma za Brexit sinoć, koji nije prihvaćen. Što će se dogoditi 29. ožujka, može li doći do odgode izlaska Velike Britanije iz Europske unije, ili će Ujedinjeno Kraljevstvo preko noći postati treća zemlja?

O tome su u Temi dana govorili Dejan Jović s FPZ-a i Tamara Ćapeta s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

- Politička bitka u Velikoj Britaniji se zakomplicirala, ne sjećam se dramatičnije političke situacije. Paradoks je što će nakon debakla o Brexitu premijerka ipak najvjerojatnije dobiti povjerenje, kazao je Jović. Kad bi se i dogodilo da May ne dobije povjerenje, u slučaju izbora trebalo bi proći dva tjedna da netko drugi formira vladu, što je malo vjerojatno. Osim toga nitko iz konzervativne stranke ne moće May izazvati u idućih 11 mjeseci, dodao je.

- Možda ovo ponovno otvara neke nove mogućnosti. Vjerojatno je da će May pregovarati s čelnicima EU-a o odgodi Brexita. Gotovo je nemoguće riješiti pitanje irske granice - pa mogućže i da Britanci promijene mišljenje i ostanu u EU-u, smatra Ćapeta.