Na beogradskim ulicama nova prosvjedna povorka

U dugonajavljivani posjet Srbiji, uz jake mjere osiguranja, sutra stiže ruski predsjednik Vladimir Putin. Večeras pak na beogradskim ulicama nova prosvjedna povorka. Godinu je dana od ubojstva jednog od političkih lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića. U Beogradu sve prati Dragan Nikolić. 

Organizatori prosvjeda "Jedan od pet milijuna", koji svake subote traže smjenu Aleksandra Vučića, ali i ime počinitelja i nalogodavaca Ivanovićeva ubojstva, pozvali su građane da večeras umjesto zviždaljki u ruke uzmu svijeće. S večerašnjeg skupa, za koji je procjenjeno da je okupio desetak tisuća ljudi, najavljen je novi prosvjed za subotu, 19. siječnja.

- Dostojanstvena i tiha masa upalila je svijeće na Trgu Slavije. Kreću se prema najvećoj pravoslavnoj crkvi u zemlji. Organizatori kažu da je, slučajno ili ne, večeras zaključana i u njoj je ugašeno svjetlo. Neki od ljudi su pješačili iz 192 kilometra udaljenog Kraljeva, rekao je naš novinar Dragan Nikolić.

 - Zanimljivo je da životna suputnica Olivera Ivanovića tu nije htjela biti. Kaže da je ovo politizacija smrti Olivera Ivanovića. Da oporba to koristi u dnevnopolitičke svrhe. Ona je, zajedno sa sinom, svijeću zapalila jutros u hramu. Uz nju su bili i predsjednik Vučić, premijerka Brnabić i još mnoštvo ljudi, rekao je. Smrt Olivera Ivanovića, tvrdi njegov brat, koji je sudac na Kosovu, je političko ubojstvo. Iako se 20 000 eura nudi za bilo kakvu informaciju, pomaka nema. To je tema koja je moneta za poskusurivanje u odnosima između Beograda i Prištine.

Priština je ta koja je glavna u istrazi na inzistiranje Zapada. Oliver Ivanović je bio umjeren političar koji je bio protiv politike Aleksandra Vučića na Kosovu. Tvrdio je da ona ne radi na suživotu Albanaca i Srba. Neovisni mediji ovdje upiru prstom između redova na glavnog Vučićevog čovjeka na Kosovu, kontroverznog poduzetnika Radojčića koji je u bijegu od kosovske policije. Kažu neki da se skriva u Beogradu. Vučić ga brani. Kaže da je prošao poligrafsko testiranje. Uz uspomenu na Ivanovića Beograd će većeras usnuti, a sutra se probuditi na velik dan nakon 5 godina ponovno dolazi Vladimir Putin. Potpisat će se 20-tak strateških ugovora vrijednih nekoliko stotina milijuna eura. Vučić će dobiti i orden, rekao je.

Vladimir Putin sutra u Beogradu

- U intervjuu uoči dolaska za srbijanske dnevne listove Putin je rekao kako ima puno prijatelja ruskih na Balkanu ali strateški je izbor uvijek Srbija pred koju Moskva ne stavlja taj izbor - mi ili Zapad. Pohvalio je i suradnju s dvije EU članice, Slovenijom i Hrvatskom, bez obzira na ekonomske sankcije Bruxellesa prema Beogradu, Hrvatska je s Rusijom poboljšala robnu razmjenu za 27 posto, kazao je.