Za May Brexit jedina mogućnost

Nakon što je u parlamentu ipak izglasovano povjerenje njezinoj vladi, britanska premijerka Theresa May pozvala je zastupnike da zajedno nastave raditi na Brexitu. Predložila je niz sastanaka s parlamentarcima i stranačkim čelnicima kako bi odlučili što dalje. Razgovori su počeli već sinoć.
- Razočarana sam što vođa Laburističke stranke Jeremy Corbyn do sada nije u tome odlučio sudjelovati ali naša vrata ostaju otvorena, kazala je May.

Dodala je kako je dosad razgovarala s predstavnicima Škotske nacionalne stranke, Liberalno-demokratske stranke i velškom strankom Plaid Cymru.

- Sada je vrijeme da se ostavi po strani vlastiti interes, rekla je May.

Premijerka May i dalje namjerava postići konsenzus o tome kako postupiti kad je riječ o izlasku Velike Britanije iz Europske unije. Uz više vladine dužnosnike sastat ću se sa zastupnicima koji predstavljaju najširi mogući raspon pogleda u parlamentu, uključujući i naše partnere, Demokratsku unionističku stranku.

May do ponedjeljka mora parlamentu predstaviti alternativni plan. Na raspolaganju ima nekoliko opcija, od Brexita bez dogovora, a tomu većina zastupnika nije sklona, do odgode datuma britanskog izlaska iz Unije. I dalje dosljedna - Brexit je jedina mogućnost. Sve drugo su nijanse.

Nakon duljeg vremena reagirala i Unija. Ipak je ona ta druga strana u ovoj zasad nimalo sretnoj i konstruktivnoj rastavi te nije unisona. Čini se da je većini Staroga kontinenta ovo s Britanijom kap previše.

Francuzi su, čini se, otišli najdalje. Spremni su za takozvani tvrdi Brexit - onaj bez ikakvog dogovora.

I tu nastaje najveći problem na britanskoj političkoj i gospodarskoj sceni, barem tako tvrdi čelnik oporbe Corbyn. Čini se da se svi pripremaju na posljedice rastave - osim onoga koji ju je i tražio. A obično upravo ti plaćaju najvišu cijenu.