Putin u Beogradu - Srbija postaje strateški partner na Balkanu

Ruski predsjednik Vladimir Putin završio je svoj četvrti posjet Srbiji. Oduševljen njegovim dolaskom, srbijanski predsjednik progovorio je ruski - a i Putin je zahvalio: na srpskom. U Zračnoj luci "Nikola Tesla", uz jake mjere sigurnosti, Putina je dočekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Sve je pratio HRT-ov vanjskopolitički novinar Dragan Nikolić, njegov osvrt uoči dolaska Putina u Srbiju pročitajte ovdje.Putina je dočekala limuzina kojom se predsjednik Rusije vozio u Beogradu. Srbijanski mediji pišu kako je riječ o specijalnom, blindiranom vozilu, otpornom na napade iz zraka, bojne otrove, a prilagođenom i da bude pod vodom.

Novom Putinovom limuzinom ruske proizvodnje "Aurus", uputili su se na novo Groblje osloboditeljima Beograda, gdje je Putin položio vijenac, kao i na spomenik heroju Crvene armije. U oslobađanju Beograda 1944. poginulo je 1000 sovjetskih vojnika.

Putinu je ispred Palače Srbije priređen svečani doček uz počasnu stražu. Kao veliki ljubitelj pasa, Putin je dobio na dar šarplaninca Pašu, dok je ruski predsjednik Vučiću uručio državnu nagradu Ruske Federacije, orden "Aleksandra Nevskog" za doprinos razvoju rusko-srpskih odnosa.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na potpori Srbiji rekavši kako je Srbija uvijek mogla računati na rusku potporu a Rusija na srbijansko savezništvo, a Putin je uzvratio porukom o mogućnostima razvoja bilateralnih odnosa u sve više pravaca između Rusije i njezina glavnog saveznika na Balkanu.

- Uvijek smo mogli računati na rusku podršku i koliko god je naša zemlja, po broju stanovnika i teritorijalno, mala - mislim da je Rusija uvijek mogla računati da ima saveznika u Srbiji", rekao je Vučić u pozdravnom obraćanju na početku susreta s Putinom u Beogradu.

Više od 100 000 građana iz cijele Srbije, prema procjeni policije, dočekalo je ruskog predsjednika kod Hrama svetog Save u Beogradu. Utiskivanjem mozaika, Putin i Vučić označili su početak posljednje faze uređenja unutrašnjosti hrama koje traje gotovo 100 godina. Rusija financijski pomaže izradu mozaika, u kojoj sudjeluju i ruski umjetnici.

Putin, koji je u četvrtak doputovao u jednodnevni službeni posjet Beogradu, zahvalivši se na srdačnom dočeku, naglasio je da između dviju država postoje povijesno duboki korijeni i duhovna bliskost između dva naroda, koji pomažu da te odnose gradimo i u suvremeno doba.

Putin je naveo da je robna razmjena u porastu i da je dosegnula dvije milijarde dolara, te da su pred Srbijom i Rusijom mogućnosti za razvoj bilateralnih odnosa u sve više pravaca.

On je najavio razgovore o suradnji u energetici te o nekim novim projektima o kojima do sada nije bilo riječi.

U fokusu dvojice predsjednika, kako je najavljeno, bila je bilateralna suradnja te stanje u regiji, prije svega pitanje Kosova, čiju neovisnost Rusija ne priznaje i pruža potporu Srbiji u UN-u i međunarodnim organizacijama i institucijama.
U nastavku razgovora dviju državnih delegacija koje su predvodili Vučić i Putin, upozoreno je na napredak u trgovinskoj razmjeni i istaknuto uvjerenje da se ona može dodatno unaprijediti, uz proširenje i otvaranje novih oblasti suradnje od gospodarstva, inovativnih tehnologija i znanosti do kulture i turizma.

Popodne je održan sastanak dvaju državnih izaslanstva, a potom je uslijedilo potpisivanje 21 sporazuma, memoranduma i ugovora među resornim ministarstvima, tvrtkama, agencijama i poduzećima Rusije i Srbije. Putin je najavio da je Rusija spremna financirati nastavak gradnje plinovoda Turski tok, ali boji se da ga Bruxelles ne blokira, kao što je to bilo s Južnim tokom.

Mobilizacija SNS-ovaca za doček Putina

Prema najavama, za sigurnost šefa Ruske Federacije brinulo je više od 5000 policajaca i pripadnika službi sigurnosti. Čuvalo ga je i 300-350 ruskih pripadnika sigurnosti koji su, kako tvrde srbijanski mediji, prije ovog tjedna već doputovali u Beograd. 

Posjet prati oko 600 akreditiranih domaćih i stranih novinara, snimatelja i fotoreportera.

Putin kao oružje za obračun s oporbom?

Neki mediji u Srbiji također navode da će Vučić pokušati maksimalno iskoristiti Putinov dolazak kako bi zadao protuudar oporbi koja već tjednima organizira prosvjede u Beogradu.

Posljednji je održan u srijedu navečer, na obljetnicu ubojstva jednoga od vođa kosovskih Srba Olivera Ivanovića.

Posljednji put Putin je bio u Srbiji 2014. Posjet koji se najavljivao od ljeta prošle godine prvobitno je bio planiran za jesen da bi se što pompoznije obilježilo 180 godina srpsko-ruskih odnosa. No on se ipak događa sada.

U intervjuu uoči dolaska vladar Kremlja naglasio je da Rusija na Balkanu ima mnogo prijatelja, ali da je njezin strateški partner Srbija te da Moskva ne stavlja Srbiju pred izbor – mi ili Zapad.