Pregovori May i oporbe o Brexitu bez rješenja

Pregovori koje je premijerka Theresa May tražila kako bi postigla konsenzus o dogovoru o Brexitu zašli su u slijepu ulicu nakon što je britanska čelnica ocijenila da je nemoguće ispuniti uvjet koji su postavili laburisti.

Predsjednik laburista Jeremy Corbyn zatražio je u četvrtak od čelnice konzervativne vlade da jasno isključi mogućnost izlaska iz Europske unije bez dogovora do 29. ožujka prije nego što počne bilo kakve pregovore.

- Nemoguće, odgovorila je May u pismu objavljenom u četvrtak navečer, jer to nije u nadležnosti vlade. Smatra da postoje samo dva načina da se spriječi izlazak bez dogovora: izglasavanje dogovora u parlamentu i poništavanje ishoda referenduma održanog 2016. Ocijenivši nepravednom ovu drugu mogućnost, dodaje da jedino parlament može spriječiti razlaz bez dogovora.

Premijerka ipak ističe da ostavlja "otvorena vrata za susret bez preduvjeta". U srijedu navečer počela je primati oporbene čelnike svjesna da mora pridobiti i one izvan svog tabora kako bi pronašla rješenje nakon masovnog odbijanja njezina dogovora o izlasku iz EU-a u utorak u parlamentu.

No "premijerka nije spremna na ozbiljne razgovore o pronalaženju rješenja", požalio se tijekom večeri glasnogovornik laburističke stranke, ponavljajući iste zahtjeve.

May u ponedjeljak treba podastrijeti zamjenski plan koji će ipak biti dosta sličan prvom dogovoru. Koliko joj je to važno, govori činjenica da je otkazala sudjelovanje na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu koji počinje u ponedjeljak i traje tjedan dana.

Britanski zastupnici moći će dopuniti taj "plan B". O njihovim izmjenama glasovat će se u utorak, 29. siječnja, točno dva mjeseca prije dana određenog za istupanje iz EU-a.

Kako se taj dan približava, tako se u Bruxellesu sve više spominje mogućnost odgode Brexita kako bi se spriječio kaotičan izlazak bez dogovora. U četvrtak je dobila potporu britanskog parlamentarnog odbora za Brexit. No vlada Therese May treba to zatražiti od dvadesetsedmorice.

- Ako nam kažu da je to zbog raspisivanja novih izbora ili novog referenduma, to bi bilo prihvatljivo, ocijenio je europski diplomat, ali to ne smije trajati dugo, ne više od nekoliko tjedana.

May i dalje isključuje mogućnost održavanja drugog referenduma. Za njegovo organiziranje trebalo bi više od godinu dana, ocijenio je u četvrtak Downing Street.

Takav scenarij zagovaraju Škotska nacionalna stranka (SNP), Liberalno-demokratska stranka, velška nacionalna Plaid Cymru i zeleni koji pozivaju Jeremyja Corbyna da im se pridruži.

No kad bi se laburistički čelnik odlučio za drugi referendum, to bi potaknulo niz ostavki u njegovu kabinetu, piše britanski dnevnik The Guardian u petak.

Prema anketi koju je YouGov proveo među 1070 ispitanika za pokret People's Vote koji traži drugi referendum, 56 posto Britanaca u slučaju novog referenduma glasovalo bi za ostanak u EU-u, što je najviši postotak nakon referenduma održanog u lipnju 2016. na kojemu je odlučeno o Brexitu.

Maas: Moramo razgovarati o ponovnom otvaranju sporazuma o Brexitu

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je da je potrebna rasprava o ponovnom otvaranju nacrta sporazuma za planirani izlazak Velike Britanije iz Europske unije, no samo ako taj korak podrže sve članice EU-a.

- Na kraju bit će u pitanju ponovno otvaranje dogovora koje mora odobriti svih 27 država članica, što znači da se svi moraju uključiti. O tome se sad treba diskutirati, rekao je za javnu mrežu ZDF u četvrtak navečer.

Maas je ranije u četvrtak rekao da je "teško zamisliti" da će se ponovno razmatrati sporazum o Brexitu.

Kancelarka Angela Merkel kazala je u srijedu zastupnicima da je za nju "jasno da ne može biti ikakvih novih pregovora".

Sa satom koji otkucava do 29. ožujka, kada bi napokon trebalo doći do Brexita, Ujedinjeno Kraljevstvo u najvećoj je političkoj krizi u posljednjih 50 godina. Pitanje je kako će, ako uopće, Velika Britanija napustiti europski projekt kojem se priključila 1973.

Ranije ovoga tjedna propao je prijedlog Therese May kojim bi se postigao prijateljski razvod s neovisnom trgovinskom politikom. Parlament je odbacio sporazum o Brexitu, koji je May postigla s EU-om, što je najveći poraz za nekog britanskog lidera u modernoj povijesti.