Deseta subota prosvjeda "žutih prsluka" u Parizu

Pet tisuća prsvjednika u žutim prslucima marširalo je francuskom prijestolnicom. Deseti vikend zaredom održavaju su prosvjedi protiv vlade predsjednika Emmanuela Macrona. 

Prosvjednici su se okupili kod Doma invalida u Parizu, u blizini parlamenta. Marš je protekao mirno, no mnoge su trgovine ostale zatvorene zbog mogućih nereda. 

Policijski izvori tvrde da je na ulicama bilo oko 5000 prosvjednika, od kojih su se neki okupili u blizini Elizejskih poljana. Slični prosvjedi održani su i u drugim većim gradovima diljem Francuske. 

"Macrone, odstupi!", uzvikivali su neki od nezadovoljnika. Drugi su nosili predmete u obliku lijesova kako bi upozorili na to da je dosad više od 10 ljudi poginulo tijekom prosvjeda, većinom zbog prometnih nesreća uzrokovanih blokadama ceste. 

Prosvjedi "žutih prsluka", nazvani po fluorescentnim jaknama koje francuski vozači moraju imati u automobilu, počeli su u studenome zbog viših poreza na gorivo. Od poreza se na kraju odustalo, no pokret se pretvorio u šire prosvjede protiv Macrona. 

Prosvjedi u prosincu u Parizu bili su jedni od najnasilnijih u nekoliko desetljeća. Zapaljeni su automobili te uništene trgovine i poslovnice. Ovaj mjesec nije zabilježeno takvo nasilje, no u javnost je izašla videosnimka bivšeg francuskog prvaka u boksu koji je udarao policajce.

Suočen s krizom, predsjednik Emmanuel Macron nedavno je pismom pozvao Francuze da se uključe u veliku nacionalnu raspravu čiji je cilj smiriti bijes prosvjednika. Macron obilazi zemlju i s gradonačelnicima razgovara o fiskalnoj politici, kupovnoj moći, demokraciji i zaštiti okoliša.