Kaos u Ateni zbog imena Sjeverna Makedonija

Na trgu Syntagma u središtu Atene održan je prosvjed nacionalista protiv "Prespanskog sporazuma'' o prihvaćanju novog imena Makedonije, koji su lani potpisali grčki i makedonski premijer. 

Deseci tisuća ljudi izašli su u središte grčkoga glavnog grada kako bi vladi poručili da ih je izdala, poklonivši, kako kažu, ime Makedonija sjevernome susjedu. Traže referendum o Prespanskom sporazumu. 

Prosvjednici su bacali kamenje i Molotovljeve koktele, a sigurnosne snage odgovorile su suzavcem i spriječile nasilan ulazak u parlament. U silovitim sukobima policije i prosvjednika koji ne žele da vlada prihvati sporazum o novom imenu Makedonije ozlijeđeno je 10 policajaca. 

Prosvjed je održan nakon što je premijer Alexis Tsipras zadržao povjerenje u parlamentu te bi idući tjedan trebao biti potvrđen sporazum s Makedoncima.

U utorak grčki parlament započinje raspravu o sporazumu o promjeni imena Makedonije u Sjeverna Makedonija. Zauzvrat će Grčka poduprijeti njezin ulazak u NATO i pregovore o pristupanju Europskoj uniji. 

Ovo je izborna godina u Grčkoj. Premijeru Tsiprasu počela je izglasavanjem povjerenja njegovoj vladi. U parlamentu njegova stranka Syriza ima 145 od 300 zastupnika. Uvjereni su da će prikupiti potreban 151 glas i da će takozvani Prespanski sporazum biti ratificiran, a višedesetljetni spor zbog imena riješen.