Premijer o Bandićevim projektima: Ovo je vlada dijaloga i partnerstva

Prijevremenih izbora u Hrvatskoj neće biti, tvrdi SDP-ov saborski zastupnik Gordan Maras. Dokaz za to mu je, kako kaže, nervoza vladajućih. Komentirao je najavu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića o slanju pet zagrebačkih projekata Vladi.

- Tu ima nekoliko vrsta projekata - Imunološki zavod koji država mora sama riješiti, država je vlasnik Imunološkog zavoda, kao što bi morala riješiti i neisplatu 4 mjeseca plaća u RIZ-u odašiljačima. Zagreb na Savi je razvojni projekt u kojem interes također ima država, no to nije novi projekt, o tome se priča već 20 godina. Zagrebačka rijeka mora biti prostor koji treba aktivirati. Dječja bolnica u Blatu je isto državni interes. Bilo bi dobro da Končar pokuša i uspije u izvoznim naporima da se niskopodni tramvaji probaju prodati na nekom tržištu, volio bih vidjeti iskorak van Hrvatske. Svi se ti projekti trebaju rješavati uz suradnju s državom. Ali, to su već puno puta ispričane priče, nema tu novih razvojnih projekata, rekao je Maras.

- Mislim da Bandić nema snagu ništa rješavati, njega HDZ drži u Gradskoj skupštini, i to je samo performans gdje želi ispasti važniji nego što jest, a koristi "preletače", ljude koji su izdali svoje birače da bi pokazao svoju političku snagu. Borit ću se da to hrvatski građani više ne gledaju. Da on ima snagu nešto riješiti, o ovim projektima ne bi razgovarali, ovo je još jedan Bandićev "no deal". Inače, Marasova stranka priprema za izbore za Europski parlament. I on će biti na listi jer smatra da najjači ljudi u SDP-u moraju preuzeti odgovornost. Kaže da od toga ne bježi, a ne bi trebao ni predsjednik stranke.

A gradonačelnik Milan Bandić tvrdi da pet prioritetnih projekata Vladi šalje do kraja tjedna, a jedini razlog zašto to radi je da se njihovo rješavanje ubrza.

- Ja živim ovaj grad 19 godina, svaki trenutak da napravim nešto u interesu građana ovog grada. Neki govore o ucjenama neki govore o kampanji. Ja ne znam što je ucjena ni što je kampanja. Meni je svaki dan novi dan, svaki dan 16 sati, 365 dana. Ja vam te riječi koje čujem u optjecaju ne razumijem, rekao je Bandić.
Ovo je vlada dijaloga i partnerstva, rekao je premijer Andrej Plenković, komentirajući Bandićeve prijedloge.

- Ideja o tramvajskoj liniji do zračne luke nije nova. Ideja o novim tramvajima je korisna ideja za Zagreb i hrvatsko gospodarstvo. Zagreb na Savi je najveći projekt na duljem štapu. Nisam doživio da je tih pet projekata vezano za dilemu ili izbori ili tih pet projekata, upravo obrnuto, rekao je premijer Plenković.