"U Hrvatskoj se neki putem lažnih vijesti nastoje domoći EP-a"

Ministri vanjskih poslova država članica EU-a raspravljali su u Bruxellesu o akcijskom planu za borbu protiv dezinformiranja, što s obzirom na predstojeće europske izbore predstavlja jedan od većih izazova. Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić kazala je da se i u Hrvatskoj putem putem lažnih vijesti neki pokušavaju domoći mjesta u Europskom parlamentu.

- Samo svi zajedno možemo se suprotstaviti nečemu što je poprimilo jako puno maha i ima potencijal djelovati direktno i urušiti demokraciju, pitanje ljudskih prava, pitanje vladavine prava i samih temelja na čemu su utemeljena suvremena zapadna društva. Imamo i domaće te međunarodne razloge da se tim pitanjem pozabavimo. Dezinformiranju se mora pristupiti sa svih strana, u tome moraju svi sudjelovati te najviše od svega mora se osvjestiti da to postoji. Ovo se posebno tiče on-line komunikacije. Tradicionalni mediji nisu tome toliko podložni, ali na društvenim mrežama i nekim drugim platformama uistinu se može pronaći puno krivih vijesti, ističe ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Ministrica dodaje da pristup suzbijanju dezinformacija mora biti sveobuhvatan.

- Cjelovitim se pristupom može doći do toga da se vidi kako se ovom fenomenu oduprijeti.

Marija Pejčinović Burić odgovorila je u Bruxellesu i na pitanje razmišlja li se u Vladi o jačanju uloge Agencije za nadzor medija.

- To će tek biti tema naših rasprava. Nedavno je usvojen akcijski plan unutar međresornih konzultacija koje imamo. To je nešto novo što do sada nismo imali te je teško prejudicirati  tko će u tome imati najviše posla i tko će najviše koordinirati. To je posao koji će trajati, tehnologija se razvija te će trebati znati odgovoriti na nove izazove.