Ministri večeras ne očekuju odgovore na teška pitanja

Situacija se pomno prati u Bruxellesu gdje su se danas sastali ministri vanjskih poslova članica Europske unije. Sve prati Jasna Paro. Rekla je koje su poruke uputili europski šefovi diplomacija i kako oni vide ono što se događa u Londonu.

- Europska unija, odnosno svih 27 članica zapravo očekuju nove i sviježe ideje iz Londona, ali samo one koje se odnose na buduće odnose. Nema odstupanja od stava da je britanski izlazni sporazum završen posao, da se neće otvarati, da se neće ponovno pregovarati o njemu. Mnogi ministri su istaknuli da je taj sporazum plod dugogodišnjih, vrlo kompleksnih pregovora i proizvod mnogih kompromisa koji su se postizali uglavnom temeljem britanskih, odnosno uvjeta koje je diktirao London. Treba reći da Brexit nije bio tema vanjskopolitičkog vijeća jer je Velika Britanija još uvijek punopravna članica EU-a i ne spada u vanjskopolitički blok tema pa su ministri o Brexitu razgovarali neformalno i pojedinačno. Najveću smutnju je izazvao poljski ministar koji je predložio da se Backstop - taj zaštitni mehanizam kojim se sjevernoirska pokrajina zapravo zadržava u carinskoj uniji s EU-om do finalnog postizanja sporazuma o budućim odnosima, da se taj mehanizam ograniči na 5 godina i da se tako ubrza ratifikacija izlaznog sporazuma u britanskom parlamentu i da se pomogne Theresi May. To je odbio i njemački ministar, a irski ministar je vrlo ironično to komentirao da razumije poterbu poljskog kolege da bude od posebne pomoći Britancima jer Poljska ima najveći broj građana u UK-u veći nego Irska. Ministri večeras ne očekuju odgovor ni na jedno od onih velikih i teških pitanja poput onoga hoće li doći do ponavljanja referenduma ili će Britanija odgoditi svoj izlazak, ali će svi pomno pratiti što se i kako debatiraju budući odnosi u Britanskom parlamentu, rekla je Paro.

- Još jednom želim reći da ne želim utjecati na ovu javnu raspravu u Velikoj Britaniji. Mi jednostavno čekamo konkretne korake koje će učiniti britanska vlada. Na britanskim je čelnicima da stvore stabilnu i pozitivnu većinu za Sporazum o razdruživanju. U očekivanju sljedećih koraka spremni smo ponovno raditi na političkoj deklaraciji. No nema više pregovora o odbijenom sporazumu. Ono što je sada važno organizacija je budućih odnosa. Ako Velika Britanija želi biti ambicioznija u tim odnosima, i mi smo spremni na to, istaknuo je glavni pregovarač EU-a za Brexit Michel Barnier.