Merkel i Macron potpisali Aachenski ugovor

Njemačka kancelarka Merkel i francuski predsjednik Macron potpisali su u Aachenu ugovor kojim žele ojačati veze dviju zemalja.

Njemački pogranični grad Aachen ima posebno značenje u njemačkoj i europskoj povijesti. Početkom 9. stoljeća ondje je stolovao Karlo Veliki, poznat i kao "otac Europe". Stoga ne čudi da je upravo taj grad izabran za potpisivanje novog njemačko-francuskog sporazuma.

Aachenskim ugovorom odnosi Pariza i Berlina podižu se na višu razinu. Cilj je ojačati suradnju u vanjskim poslovima, obrani, gospodarstvu te bolje surađivati unutar Europske unije, spriječiti širenje nacionalizma i euroskepticizma. Jedan od ciljeva jest i stalno članstvo Njemačke u Vijeću sigurnosti UN-a.
Ugovor na kojem se još nije ni osušila tinta naišao je na brojne kritike. Mnogi ga smatraju premalo ambicioznim. Tvrde da ne nudi nikakve odgovore na nagomilane probleme Europe i svijeta u 21. stoljeću.

Francuska i Njemačka žele europsku vojsku

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da Njemačka i Francuska žele da se utemelji europska vojska, unatoč oštrom protivljenju takvoj ideji američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Francuski šef države i njemačka kancelarka izrazili su prošle jeseni želju za stvaranjem europske vojske što je izazavalo kritike američkog predsjednika.
On je to ocijenio "vrlo uvredljivim" projektom i napao izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona po kojima je zadaća te vojske da obrani Europu od zemalja poput Rusije, Kine ali i SAD-a.

Novi francusko-njemački sporazum ima i klauzulu o bilateralnoj solidarnosti između dvije zemlje u slučaju agresije, slično članku koji obvezuje i zemlje NATO-a. Tekst kaže da se pomaže "svim sredstvima koja su na raspolaganju, uključivo i vojnim, u slučaju agresije na teritorij". To se odnosi i na terorističke napade.

Macron je osudio laži koje se šire oko tog sporazuma s Njemačkoj.

- Oni koji zaboravljaju vrijednost francusko-njemačke pomirbe postaju suučesnici zločina iz prošlosti - kazao je Macron.

Aachenski ugovor nastavak je Elizejskog ugovora koji su samo 18 godina nakon pada Hitlera i završetka Drugog svjetskog rata potpisali Charles de Gaulle i Konrad Adenauer. Njime je završeno višestoljetno suparništvo i postavljen temelj pomirenja dviju zemalja. Već tada je bilo jasno da će samo dobri odnosi Pariza i Berlina spriječiti izolaciju Njemačke i pogurati Europu naprijed.