EU kaznio Mastercard zbog narušavanja slobodne tržišne utakmice

Europska komisija u utorak je objavila da je kaznila kartičarsku tvrtku Mastercard s 570,6 milijuna eura jer je trgovce onemogućavala u ishođenju boljih poslovnih uvjeta kod banaka u državama Europske unije izvan zemlje u kojoj imaju sjedište.

-
Sprečavajući trgovce da ishode bolje ponuđene uvjete kod banaka u drugim zemljama članicama Mastercardova su pravila na umjetan način dignula troškove kartičnih plaćanja, šteteći tako potrošačima i malim trgovcima u EU-u, rekla je povjerenica EK za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

EK je Mastercardu umanjio globu za 10 posto zbog suradnje u istrazi.

PBZ: Kartice AmEx do kraja godine bit će zamijenjene novim Visa karticama

To je najnovija u nizu kazni u posljednjih 10 godina koju je EK nametnuo kao regulator u području zaštite tržišne utakmice za 28-člani EU kako bi trgovcima smanjio iznose naknada koje plaćaju za kartično plaćanje.

Odvojeno su iz Mastercarda poručili da će kaznu EU-a od 570,6 milijuna eura knjižiti kao trošak u četvrtom tromjesečju 2018., nazvavši zavtšetak toga slučaja važnom prekretnicom za kompaniju.

- Ta se odluka odnosi isključivo na prošle prakse, pokriva ograničeno razdoblje od manje od dvije godine i neće zahtijevati nikakve izmjene postojećih poslovnih praksi Mastercarda, objavila je tvrtka u priopćenju.