Tolušić: Banda će uskoro završiti u zatvoru

Više je ministara uoči Vladine sjednice osudilo pokušaj diskreditiranja potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića lažiranim fotografijama, a on je poručio: "banda će uskoro završiti u zatvoru".

- Ostojić: Tražit ću očitovanje DORH-a i SOA-e
- Predsjednica: Namještanje takvih afera je dno dna
- Grmoja, Beljak i Tuđman o slučaju "Tolušić"

Nakon što je jučer komentirao objavu montiranih fotografija u tjedniku Nacional poručivši "bandi koja se malo zaigrala da se namjerila na krivog i da počnu pakirati kofere", Tolušića su novinari pred Banskim dvorima pitali na koga je mislio kada je spomenuo bandu.
- Na bandu koja će uskoro završiti u zatvoru, izjavio je Tolušić dodajući kako će se sve znati kada se završi istraga.

Štromar: Slučaj treba što prije rasvijetliti

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar poručio je da treba što prije rasvijetliti slučaj objavljivanja lažnih fotografija. Upitan misli li da je netko iz HDZ-a podmetnuo Tolušiću, rekao je da treba pričekati rasvjetljivanje slučaja.

- Ako radimo i režemo neke grane na kojima je netko 20 godina ugodno sjedio, i ako se reforme hoće napraviti, netko u tim reformama mora nešto i platiti, a to nije baš lako izdržati. No reforme moramo napraviti, moramo biti ustrajni, ako smo uspjeli s reformom obrazovanja, sigurno ćemo i ovdje, ustvrdio je Štromar.
Pavić: To mijenja način funkcioniranja hrvatske politike

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić kazao je kako je "slučaj Tolušić" pokušaj destabilizacije Vlade koji je šokirao njezine članove i koji će u potpunosti promijeniti način na koji funkcionira hrvatska politika.

- Svi smo šokirani ovim pokušajem destabilizacije Vlade i osuđujemo ga. Dajemo potporu ministru Tolušiću, izjavio je Pavić. To potpuno mijenja način na koji funkcionira hrvatska politika i takve se stvari ne smiju događati, poručio je.

Medved: Pokušaj nanošenja štete Tolušiću i Vladi

Ministar branitelja Tomo Medved ocijenio je kako su montirane fotografije pokušaj nanošenja štete Tolušiću i cijeloj Vladi, a od nadležnih službi očekuje brzu istragu.

- Ovo je očigledan primjer pokušaja da se kroz montirani proces, kroz lažne vijesti, nanese šteta pojedinom dužnosniku i cijeloj Vladi, ocijenio je. Dodao je da očekuje brzo provođenje istrage u kojoj će se utvrditi počinitelji, nalogodavci i njihovi motivi, te je istaknuo kako bi po dovršetku istrage identitet počinitelja trebalo javno objaviti.
Murganić: Krivotvorenje štetno i za osudu

Ministrica obitelji i demografije Nada Murganić izjavila je da oštro osuđuje taj slučaj.

- Krivotovorenje na štetu bilo kojeg građana neprihvatljivo je, ocijenila je i dodala da to kao društvo trebamo odlučno kritizirati.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je kako je riječ o "nekim novim metodama kojima se putem lažnih vijesti pokušava utjecati na percepciju nekoga". Bošnjaković kaže kako ne bi bilo dobro kada bi i se i druge ministre pokušalo diskreditirati na taj način, te očekuje temeljitu istragu.

Divjak:  Vratiti povjerenje građana u institucije i sustav

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poručila je kako "slučaj Tolušić" treba iskoristiti da institucije temeljito i dobro odrade svoj posao i građanima vrate povjerenje u institucije i sustav.

- Lažne vijesti praktički nemate kome prijaviti, a kada objavite demanti većina onih koji su nasjeli na lažnu vijest teško da će pročitati demanti. Ali treba ustrajno na tome raditi, ističe Divjak.

- Treba vidjeti kako educirati građane, ali prije svega učenike u školama, da znamo prosuđivati točnost informacija, odnosno da se one prije nego što postanu informacije provjeravaju, dodala je.

Na pitanje je li osobno doživjela ucjene i prijetnje Divjak je odgovorila da su svi koji pošteno rade svoj posao bili povremeno izloženi pritiscima s različitih strana, širenju poluistina, pa i laži. S time se treba nositi, a na ovako ekstremne reagirati, istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja.

Kuščević: HDZ je stranka prijatelja

- Sumnjam da bi unutarstranački sukob bio na dnevnom redu s obzirom da je ministar rekao da je stao na kraj organizacijama i kriminalu, a to je nešto što je naslijedio u svom ministarstvu, izjavio je Kuščević novinarima nakon sjednice Vlade.

Dodao je da je HDZ stranka prijatelja i ljudi koji rade u istom cilju - za dobrobit Republike Hrvatske.

Istaknuo je kako se radi o metodama kojima se služi podzemlje.

- Zabrinuti smo zbog sigurnosti svih hrvatskih građana i vjerujem da će agencije koje obrađuju slučaj što prije raskrinkati te nečasne radnje, rekao je Kuščević.

Upitan o motivima podzemlja da podmeće ministru Tolušiću odgovorio je kako se da "za dobrim konjem prašina diže".

- Određenim strukturama smeta dobar rad ove Vlade, smeta im častan posao i da su se kanali, koji su do sada funkcionirali, prekinuti, tako da se još svašta može očekivati, izjavio je.