Talijanski političari žestoko napali Macrona

Zbog dolazaka migranata nove napetosti u Europskoj uniji, koju UN poziva na zajedničko djelovanje u zaustavljanju beskrajnog protoka izbjeglica.

Njemačka zbog negativnih stajališta vezano za iskrcavanje migranata u Italiji neće poslati nove brodove blizu libijske obale. Iz Rima odgovaraju da ionako sve migrante iskrcavaju u Italiji, dok Francusku optužuju za destabilizaciju afričkih zemalja, odakle migranti dolaze u Europu.

- Moramo govoriti o uzrocima. Ljudi napuštaju Afriku zbog nekoliko europskih zemalja, ponajprije Francuske, čija kolonizacija tog kontinenta još nije završila. Europska unija bi trebala sankcionirati takve države jer osiromašuju afričke zemlje i prisiljavaju ljude na odlazak, izjavio je LUIGI DI MAIO/potpredsjednik talijanske vlade Luigi di Maio.

U osudi Francuske pridružio mu se i koalicijski partner, ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini. Zbog nafte Francuskoj nije u interesu da se stabilizira situacija u Libiji, rekao je Salvini.

- Svim sam srcem uz francuski narod, milijune žena i muškaraca u Francuskoj koji imaju veoma lošu vladu i veoma lošeg predsjednika. Problem očito nije u njima, već u Macronu, koji mnogo govori, a malo radi, koji govori o velikodušnosti, gostoljubivosti i solidarnosti, a odbija tisuće migranata na talijanskoj granici. Nadam se da će se Francuzi riješiti lošeg predsjednika, poručio je Matteo Salvini.

- Mislim da ne možemo uprti prstom ni u jednu zemlju. Mediteranske zemlje su najizloženije, prve u koje migranti stižu preko Sredozemnog mora. Ni jedna od tih zemalja s time se ne može sama nositi, već je potrebna europska solidarnost i pomoć, poručuje glasnogovornik visokog povjerenika UN-a za izbjeglice Charlie Yaxley.

Francuska je nakon optužbi iz Rima pozvala na razgovor talijansku veleposlanicu u Parizu zbog, kako je istaknuto, neprijateljskih i neosnovanih komentara.