Preokret u Venezueli: Guaido predsjednik, Trump ga već priznao

Juan Guaido, predsjednik venezuelskog parlamenta u kojemu većinu ima oporba, proglasio se u srijedu vršiteljem dužnosti predsjednika te zemlje, a odmah ga je priznao američki predsjednik Donald Trump.

- Global: Venezueli leđa okreću svi


- Prisežem da ću preuzeti ovlasti predsjednika kako bih osigurao da se stane na kraj prisvajanju vlasti, rekao je Juan Guaido.

Stotine tisuća na ulicama

Pristaše novog predsjednika zaposjeli su avenije u istočnom dijelu Caracasa, uzvikujući "Odlazi, Maduro" i "Guaido predsjednik", te mašući nacionalnim zastavama.

Američka administracija objavila je da priznaje oporbenog vođu kao vršitelja dužnosti predsjednika. Trump je kazao kako SAD priznaje Juana Guaida i nazvao je Madurovu vladu "nelegitimnom".

- Nastavit ću koristiti punu američku gospodarsku i diplomatsku moć kako bih utjecao na ponovnu uspostavu demokracije u Venezueli, rekao je Trump u priopćenju, potičući i druge zapadne vlade da priznaju Guaida.

Taj političar, nov na nacionalnoj sceni, izabran da vodi Kongres 5. siječnja, rekao je prije da želi zamijeniti predsjednika Nicolasa Madura ako bude imao potporu vojske, a s ciljem da u konačnici sazove slobodne izbore.Maduro je položio prisegu za novi mandat 10. siječnja, nakon uvelike bojkotiranih izbora prošle godine koje su mnoge strane vlade proglasile nepoštenima. Otad pristaše venezuelske oporbe traže od Guaida da preuzme ulogu predsjednika.

Madurova vlada optužuje Guaida da priprema udar i prijeti mu zatvorom. Istodobno, došlo je sukoba između snaga sigurnosti i Guaidovih pristalica.
"Sve opcije na stolu, upotrijebi li Maduro vojsku"

Američki državni tajnik Mike Pompeo pozvao je vojsku i sigurnosne snage u Venezueli da podupru demokraciju i zaštite građane. Ponovio je da će SAD dati potporu Guaidu u njegovu nastojanju da formira prijelaznu vladu i u pripremama za izbore.

Istaknuo je da Sjedinjene Države pozivaju Madura da odstupi u korist "legitimnog vođe koji odražava volju naroda Venezuele".

- Sve su opcije na stolu, odluči li Maduro upotrijebiti vojsku, poruka je koja stiže iz usta Donalda Trumpa. Nicolas Maduro je poručio da "prekida sve diplomatske veze s SAD-om", prenosi AFP.

Novog predsjednika Venezuele priznala je i Organizacija američkih država.

- Čestitamo Juanu Guaidu, vršitelju dužnosti predsjednika Venezuele. Ima naše puno priznanje kako bi potaknuo obnovu demokracije u zemlji, napisao je na Twitteru Luis Almagro, glavni tajnik te organizacije.

Nakon SAD-a, Guaida kao novog predsjednika, priznali su Kanada, Peru, Kolumbija...