Rusija obilježava 75. godišnjicu probijanja opsade Lenjingrada

Rusija obilježava 75. godišnjicu probijanja opsade Lenjingrada u Drugome svjetskom ratu, koja je odnijela više od pola milijuna života u tom gradu, današnjem Sankt Peterburgu, gdje je tim povodom održana vojna parada, javljaju ruski mediji.

Više od 2500 vojnika i pripadnika snaga sigurnosti s 80 komada opreme, uključujući i kontroverzni raketni sustav Iskander-M, sudjelovalo je u paradi koja je počela minutom šutnje za poginule građane i vojnike u dvije i pol godine opsade, izvijestio je TASS.

- Klanjamo se u znak sjećanja na one koji se nisu vratili iz rata i onima koji su umrli od ozljeda i bolesti. Ruska vojska uvijek će se sjećati pothvata naših očeva i djedova - izjavio je zapovjednik Zapadnog vojnog okruga, general Aleksandar Žuravljev.Sjedinjene Države kažu da jedna od raketa sustava Iskander-M, Novator 9M729, krši desetljećima star bilateralni sporazum o nuklearnom oružju srednjeg dometa (INF), koji se odnosi na razmještaj raketa kratkog i srednjeg dometa u Europi. Na paradi se mogao vidjeti i napredni raketni sustav S-400 i brojna druga oprema.

Unatoč velikoj hladnoći, mnogo građana okupilo se na središnjem gradskom trgu kako bi gledali paradu i pozdravili ratne veterane. Ruski predsjednik Vladimir Putin položio je cvijeće kod spomenika Majka domovina na Piskarjovskom memorijalnom groblju u Sankt Peterburgu.

- Ovo je veoma važan datum za cijelu našu zemlju, za sve Ruse i za predsjednika Putina osobno - izjavio je njegov glasnogovornik Dmitrij Peskov.

Opsada Lenjingrada počela je 8. rujna 1941. i trajala je 872 dana, do 27. siječnja 1944. kada je probijena u strateškoj vojnoj operaciji Iskra tijekom sovjetskog Velikog domovinskog rata protiv nacističke Njemačke.

Od tri milijuna stanovnika prije rata u gradu je do kraja opsade ostalo 800.000. U 872 dana opsade život je izgubilo više od pola milijuna civila.